.

Rájöttek mi okozta a középkori kis jégkorszakotHa napjainkban valaki nem csak a főáramú médiából tájékozódik, mást se hall, minthogy az emberiség következő próbatétele a globális felmelegedés. 

Érdekes, azoknak a klímakutatóknak megfigyeléseit nem közlik, akik ezt másként látják. pedig szerintük globális lehűlésre is megvan az esély.
 
         
A klímakutatók sem tudják biztosan mi lesz
 

A University of Massachusetts Amherst klíma kutatói megvizsgálték az 1300-as évek időjárásának alakulását. Megállapították, hogy a 14. század végén kezdődő kis jégkorszakot a néhány évtizeddel korábbi hirtelen és tartós felmelegedés válthatta ki. A  hirtelen lehűléssel, extrém szárazsággal és hidegbetörésekkel tarkított, elsősorban az észak-atlanti térséget sújtó, de több évtizeden át a globális klímát is meghatározó kis jégkorszak előzményeit régóta kutatják, de mindeddig nem sikerült megnyugtató magyarázatot adni annak kiváltó okára. Francois Lapointe és Raymond Bradley földrajzkutatók most arról cikkeznek a Science Advances tudományos folyóiratban, hogy azt az észak-atlanti térség vizeinek nagyjából 20-30 évvel korábbi extrém felmelegedése válthatta ki a kis jégkorszakot.– adta hírül a Phys.org. 

A földrajzkutatók az észak-atlanti térség vizeinek felszíni hőmérsékletét tanulmányozták történelmi távlatokban, amikor a modellek alapján az rajzolódott ki előttük, hogy a kis jégkorszak előtt a trópusokról északra érkező áramlatok a szokásosnál több és melegebb vízzel töltötték fel az észak-atlanti térséget. A meleg áramlatok jelentős mennyiségű jeget olvasztottak fel az észak-atlanti térségben, aminek hatására a víz gyorsan lehűlt és a meleg áramlatokat hozó atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) összeomlott. (Ide tartozik a Golf-áramlat is.) Emiatt a meleg áramlatok néhány évtizedig nem jutottak el az észak-atlanti partokhoz. Ez hozta magával a kis jégkorszakként ismert extrém lehűlést.

A kis jégkorszak elsősorban Európában okozott komoly problémákat: a tél nem egyszer kora ősztől kora nyárig tartott, folyók fagytak be egészen a medrük aljáig. Nyaranta az extrém csapadékos időjárás miatt jelentős áradások keletkeztek, valamint a mezőgazdsági termelés is visszaesett. A legrosszabb időszakokban emberek százezrei fagytak halálra, pusztultak el az árvízekben vagy az éhínségekben. 

A kis jégkorszakot nem úgy kell elképzelni, hogy évtizedeken át jégpáncél borította egész Európát. A légköri folyamatok periodikus lehűléseket eredményeztek, egymás után sok hideg és csapadékos évvel és néhány átlagosnak mondható időjárási periódussal. Ennek okaként mindeddig a fokozott vulkáni tevékenységet, illetve az átlagoshoz képest visszafogottabb naptevékenységet volt szokás megjelölni.

Ezeket a tényezőket, mármint a vulkanikus és a naptevékenységet Lapointe és Bradley is számításba vették, és fák évgyűrűinek radiokarbon-izotópos vizsgálatával azt találták, hogy a kis jégkorszak elején, a 14. század végén a szokásosnál lényegesen intenzívebb volt a naptevékenység és kevesebb a vulkáni kitörés. Ez az északi félteke északi térségeiben magas légköri nyomást eredményezett, ami nagyban hozzájárult  a maihoz hasonló légköri folyamatokhoz.
Az amerikai földrajzkutatók szerint múltbelhez hasonló forgatókönyv akár a mostani globális felmelegedés következtében is elképzelhető, ezért a klímamodellekben hangsúlyosabban kellene figyelembe venni a sarki jégveszteségeket.  A Golf-áramlat gyengülése napjaink eseménye, aminek következménye lehűlés lehet.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china