.

A rajongók 2019-ben újra repülni szeretnének a Concorde-al
Tíz éve, hogy az Air France gépei örökre leszálltak, és még tíz kell majd, míg az utódok megérkeznek.

 


Leszállás Londonban

Concorde: a repüléstechnika diadala 


A brit közellátási és közlekedési minisztériumban felállított Szuperszonikus Utasszállító Repülő Bizottság 1959-ben olyan gépek gyártására tett javaslatot, amelyek hosszú, interkontinentális járatként üzemeltetve kétszer olyan magasan és gyorsan repülnének, mint a korabeli gépek. 1962-től a francia és a brit kormány megállapodása nyomán a két ország együtt folytatta a fejlesztést.


A Jalopnik repülésügyi szakblogja, a Flight Club szerint szerint az elszánt klubtagok a párizsi Le Bourget repülőtéren álló Concorde-ot vennék meg, csinosítanák ki és tennék működőképes állapotba nagyjából 180 millió dollárból. A tiszteletkörük után légiparádékra is elvinnék a gépet, illetve jó pénzért vállalati bulikat szerveznének a fedélzetén, és a gazdagoknak is bérbe adnák magángépnek, így egy idő után akár a beleölt milliók is visszatérülhetnének.


A kiválasztott gép Le Bourget repülőterének egyik hangárjában

A klub emellett szemet vetett a párizsi Orly repülőtéren kiállított Concorde-ra is, amit 16 millió dollár ráköltésével egy speciális platformon állítanának ki Londonban a Temzén, a közönségkedvenc óriáskerék tőszomszédságában. Erre gépre egy luxuséttermet álmodtak meg, ahol akár azt a menüt is végigehetik a vendégek, amit a menetrend szerinti Concorde-járatok fénykorában a 8000 dolláros jegyeket megváltó utasok kaptak.
 

Utazósebesség: 2 124 km/h
Végsebesség: 2 179 km/h
Bevezetés dátuma: 1976. január 21.
Forgalomból kivonva: 2003. november 26.
Hajtómű típusa: Rolls-Royce/Snecma Olympus 593
Első repülés: 1969. március 2.
Gyártók: BAE Systems, Airbus-csoport, British Aircraft Corporation, Sud Aviation, Aérospatiale

Forgalomból való kivonásához több ok is hozzájult.
  • 2000. július 25-én Franciaországban egy szállodára zuhant a Párizsból New Yorkba tartó Concorde, a fedélzetén 100 utassal és 9 főnyi személyzettel. Az Air France 4590 számú járatának tragédiáját senki sem élte túl.
  • 2001. szeptember 11. után megtorpant utazási piac.
  • A Concorde-géppark fenntartási költségek óriásiak voltak.
  • 1969-től évtizedeken át a legkorszerűbb repülőgépnek számított, de mivel nem volt versenytársa, nem fejlesztették, így az ezredfordulóra a pilótafülkéje elavulttá vált a folyamatosan fejlődő Boeingekhez képest.
  • Sokan támadták a géptípust amiatt, hogy a kifejlesztése az állami túlkapások legillusztrisabb példája, hiszen közpénzből fejlesztettek olyan technológiát, amit csak a leggazdagabb réteg javát szolgálta.


A gép a kor csúcstechnikáját képviselte,karcsú törzse az új utakat kereső kereskedelmi repülés szimbólumává vált.


Forrás: Index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china