.

Portugália volt szombaton Európa legmelegebb részePortugália megsült, közeledünk a 48 fokos Európa-rekordhoz

Továbbra is pusztító, az emberi életre bőven veszélyes a hőség Európa jelentős részén. Portugália most a legforróbb, itt pénteken 45 fok körüli hőmérsékleteket mértek, szombaton pedig Beja környékén már 47 fokot. Helyi meteorológusok szerint nem kizárt, hogy a napokban megdőljön az európai melegrekord, ami jelenleg az 1977-ben  Athénban mért kerek 48 fok.
Portugáliában riadóztatták a mentősöket és többszáz tűzoltó ad extra szolgálatot, annyira nagy az erdő- és bozóttüzek veszélye.
A 7Dias spanyol lap szerint a szeptemberben is rekordhőmérsékletet várható.

Spanyolországban csak kicsivel jobb a helyzet: az ország 50 tartománya közül 41-re adtak ki hőségriadót amiatt, hogy a meleg elérheti a 44 fokot. Az Ibériai-félszigeten azért ennyire extrém az időjárás, mert egy nagy, forró, szaharai homokot is szállító légtömeg áramlott észak-Afrikából.

Európa legészakibb felén sem sokkal jobb a helyzet: Svédországban is tart a harminc fok feletti hőhullám és egyre nagyobb az újabb és újabb erdőtüzek veszélye, még a sarkkörön túli területeken is, csakúgy, mint az ország déli és középső részein. Itt a meleg mellett az erős szelek fokozzák a tűzveszélyt.

Nagy-Britanniában várhatóan a jövő hét közepéig tart az arrafelé végképp szokatlan kánikula.

A Vöröskereszt arra kéri az érintett európaiakat, hogy mindenki ellenőrizze, jól vannak-e az idős rokonai és a szomszédai az extrém melegben.


Sokan keresnek enyhülést a városi szökőkutakban

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol