.

Pontosították a leghíresebb lápi múmia halálának időpontjátEgyre több titkokra derül fény a lápi múmiáról

 
Fotó:  CHRISTIAN KOBER / ROBERT HARDING HERITAGE / ROBERTHARDING VIA AFP
 
Az európai átlagnál csapadékosabb északi vidékek bővelkednek az olyan vizenyős területekben, amelyek különösen kedvező körülményeket biztosítanak az oda került halottak mumifikálódásához. Az úgynevezett lápi múmiák vagy mocsári tetemek lágy részei kiváló állapotban maradnak meg, csontjaik mégis dekalcinálódnak és elbomlanak a kémiai közegnek köszönhetően.

Az iparosodás utáni korszakban a tőzeglápokat nagyüzemben kezdték el kitermelni fűtőanyag gyanánt, ennek köszönhetően számos lápi tetem került elő. A modern korban egyre többet sikerül megtudnunk a több száz, vagy több ezer évvel ezelőtti áldozatokról – ezek közül mutat be egyet a Múlt-kor.hu.

Az akasztott férfi

Az egyik leghíresebb és legjobban megőrződött lápi holttest a tollundi férfié, akit 1950-ben találták meg Dániában egy tőzegkitermelés során. Először a rendőrséget értesítették, ám ők nem tudták megállapítani a holttest korát, így a régészekhez fordultak. Hajának a C-14-es vizsgálata arra jutott, hogy Kr. e. 400-300 körül halhatott meg, a mocsári körülmények azonban kiváló állapotban őrizték meg a testét, különösen a fejét, amelyen a frissen kiserkenő szakáll szálai is látszanak.

A halál oka az első vizsgálatok szerint fulladás volt, ám a nyakán lévő kötéllel nem megfojtották, hanem felakasztották. Az akasztás ugyanis nyomot hagyott a tollundi férfi álla alatt és a nyakán, kivéve ott, ahol a csomó elhelyezkedett. Az újabb vizsgálatok rámutattak arra, hogy az akasztás során a nyelv megdagad, és ezt a jelenséget itt is meg lehetett figyelni.

A tollundi férfi esetében lehetőség nyílt az „utolsó vacsora” tartalmának elemzésére is, az étrendje vadon termő magvakból készült kását tartalmazott, és utoljára nagyjából 12-24 órával a halála előtt evett. Húst legjobb tudomásunk szerint nem fogyasztott ekkor. Az elfogyasztott magvak és a pollenanalízis alapján tavaszi időpontban hunyt el, a radiokarbon kormeghatározás szerint Kr. e. 375-210 között.

tollundi férfi
Fotó: CHRISTIAN KOBER / ROBERT HARDING HERITAGE / ROBERTHARDING VIA AFPA 

 

múmiák
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol