.

A Pfizer még az idén piacra akarja dobni a koronavírus elleni tablettát.Már folyik a Pfizer koronavírus elleni tablettájának klinikai tesztje az Egyesült Államokban és Belgiumban, hatvan 18-60 év közötti résztvevővel – írja a Telegraph.A kép illusztráció


SARS-CoV-2 szaporodását feltartóztatni hivatott gyógyszer egy proteázgátló, azaz fehérjebontó enzimek termelődését megakadályozó antivirális szer, ilyeneket használnak például a HIV elleni kezelésekben. Egyelőre PF-07321332 kódnéven fut, de ha valóban eljut kereskedelmi forgalomba, bizonyára ez is kap majd egy kacifántos márkanevet. A tervek szerint a végeredmény egy szájon át szedhető, a fertőzés első jelekor beszedendő gyógyszer lesz.

A szert nulláról kezdték fejleszteni a járvány során, 210 kutató dolgozott rajta – idézi a Telegraph Dafydd Owen, a Pfizer gyógyszerkémiai igazgatójának egy zárt körű előadását. A Pfizer eddig hivatalosan kevés információt közölt a gyógyszerről, de azt elárulták, hogy laboratóriumi teszteken jól teljesített nemcsak a mostani járványt okozó SARS-CoV-2, de más koronavírusok ellen is.

Eddig az állatkísérleteken van túl, ezek alapján biztonságosnak tűnik. Most zajlik a klinikai tesztek első fázisa, amelyben kevés résztvevővel vizsgálják a biztonságosságát emberi alkalmazás során, illetve az ideális adagolást. Ennek az indulását március végén jelentették be. A Telegraph által látott dokumentáció szerint a kísérlet 145+28 napon át fog tartani. Az új készítményt egy ritonavir nevű HIV-gyógyszerrel kombinálva is fogják alkalmazni, hogy fokozzák a hatását.

Ha a gyógyszer az első fázisban jól teljesít, következhet a második, majd a harmadik klinikai fázis, utóbbiban próbálják ki több tízezer főn is, hogy megállapítsák a hatásosságát. A gyakorlati alkalmazásig csak ezután juthat el. Optimista várakozások szerint már idén elérhetővé válhat. -írja a Telex

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol