.

Peniscola Spanyol város, aminek történelme híresebb, mint építményei.

 

Peninscula XIII. Benedek elenpápápa utolsó lakhelye.
 
XIII. Benedeket, (eredeti nevén: Pedro Martínez de Luna), a római katolikus egyház történetének legnagyobb egyházszakadása idején válaszottákmeg pápának Bíborosi évek, majd pápaságban töltött évei alattt négy  római pápát és két pisai  ellenpápát is megválasztottak. Jelölése  többször is szerepelt a pápai várólistán de csak 1394. szeptemberében került sor megválasztására. Székhelye a franciaországi Avignonban volt. 
kép:  Wikipédia

Zűrös évek következtek az egyházszakadás felszámolásának kisérleteivel.  Az erőviszonyok változtak Benedeknek fogytak a támogatói. 1425-ben Narbonne-ba zsinatot hívtak össze, ahol Benedek továbbra is rgaszkodott pápságához. Az idős ellenpápa hamarosan szülőföldjére menekült, és megtépázott udvarát a Valanciához közeli családi birtokán, Peniscola várában rendezte be. Itt halt meg 1423 május 23-án.


A peniscolai várkastélly, a pápa lakhelye
 

Benedek volt az egyházi történetírás leghosszabb ideig és legmakacsabbul uralkodó ellenpápája.

 

Peniscola napjainkban

Az 1317-ben a templomos lovagok által épített vár falai órzik a középkori hangulatot. A belvárosi házakat az évszázadok folyamán lakói többször átépítették.  Ma hangulatos utcák, sikátorok, bárok, éttermek várják a turistákat. . 


Peninscola óvárosa

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol