.

Papírhamu alapon épül egy spanyolországi sztráda Spanyolországban egy figyelemre méltó projekt zajlik: a papírgyártásból származó hulladékot egy autópálya építéséhez használják fel.

 

A Valencia melletti autópálya első blikkre olyan mint bármely más sztráda. De a felszín alatt titkokat rejt az aszfalt. Egy úttörő technológiának hála, az Acciona vállalat papír hamujára cserélte le a cementet, a még nagyobb tartósság érdekében.

"Az útépítésben a legerősebb anyagokra van szükségünk. Ehhez általában cementet használunk. A papírhamu nem csak úgy néz ki, mint a cement, hanem megfelel a cement összes műszaki követelményének, de környezetbarátabb is" - magyarázta Jan Jose, az Acciona munkatársa.

Feltételezhetőn hatalmas mennyiségű papírhamu kell egy ilyen autópálya megépítéséhez. De milyen hatással lehet ez a vállalat széndioxid-kibocsátására?

"A projekt potenciális hatása óriási. Kiszámoltuk, hogy a CO2-kibocsátás 65-75% -át megtakaríthatjuk. A „méretnöveléssel” pedig akár évi 18 ezer tonna cementet is spórolhatunk" - magyarázta Jan Jose.

Az Acciona vállalat rész vesz a papírlánc-projektben, melynek célja az európai papír- és cellulózipar által termelt hulladék hasznosítása. -írja az euronews

 

    Címkék: 

     

    Webcam Fuengirola

    csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart    Vár a Costa del Sol