.

Pamplonában megkezdődött San Fermin ünnepeDown-szindrómás fiatalok nyitották meg a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepet az északkelet-spanyolországi Pamplonában pénteken, ahol ezzel kilencnapnyi szüntelen mulatozás veszi kezdetét.


A pamplonaiak nyilvános szavazáson választották ki az esemény megnyitására a két fiatalt, akik pontban délben a városháza épületének erkélyéről kiáltották: "Pamplonaiak! Éljen San Fermín!". A jelzőrakéta kilövését óriási üdvrivalgás követte, a belvárosban összegyűlt, fehérruhás tömeg ugrálni, táncolni kezdett, miközben a hagyományos helyi viselet piros kendőjét lobogtatta.
 
A legenda szerint a 3. században élt Fermín egy római szenátor kereszténységre áttért, jámbor lelkű fia volt. Őt választották meg Pamplona első püspökének, s 303-ban egy galliai térítőútján fejezték le. San Fermín vértanú Pamplona védőszentje, Navarra társpatrónusa, a csizmadiák, a borkereskedők és a pékek védőszentje
A szent ereklyéi 1196-ban kerültek szülővárosába, ahol sokáig október 10-én tartották ünnepét. Az időpontot a zord őszi időjárás miatt 1591-ben tették át július elejére, amikor a messze földön híres állatvásárokra is sor került, s hamarosan már bikaviadalokat is rendeztek ekkor. A helybéliek szerint ugyanis a szent Pamplonában halt mártírhalált, majd tetemét bika után kötve hurcolták végig a város utcáin. Az eleinte kétnapos Fiera de San Fermín, vagy ahogy a helyiek nevezik, sanfermines egyre tovább tartott, egyre több látványossággal bővült és egyre többen vettek részt rajta.

 

A város minden évben igyekszik társadalmi üzenetet is közvetíteni védőszentjének ünnepén, mivel az eseményt az egész világon figyelemmel követik.
A következő kilenc napban mintegy 490 kulturális program várja a városba látogatókat. Szombattól kezdve pedig nyolc egymást követő reggelen rendeznek bikafuttatást a belvárosban.
   
Pamplona városa 1,3 millió eurót (420 millió forintot) költ az eseményre, amelyen a biztonságra mintegy 2900-an vigyáznak. A városháza idén is kampányt indított a szexuális agresszió ellen: évek óta küzdenek a nőkkel szemben elkövetett erőszakos tettek ellen, amelyek száma mindig megnő az ünnepség idején, ugyanis ilyenkor a bárok, szórakozóhelyek és az utcák is hajnalig tömve vannak kapatos mulatozókkal. Pamplonában az ünnep kezdete előtt, szerda este fekete ruhás tiltakozó felvonulást tartottak a nőket érő erőszakos cselekmények miatt.

    
Nem ez volt az egyetlen tüntetés a városban San Fermín-ünnephez kapcsolódóan: csütörtökön állatvédők vonultak a városháza elé, hogy elítéljék a bikaviadalokat, amelyeket ezekben a napokban tartanak a városi arénában.  Pamplonában a középkor óta rendeznek ünnepséget San Fermín tiszteletére, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönheti a rendezvény. A világhírű író 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát az eseményre.


Az állatvédők tiltakozása a bikafuttatás ellen

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china