.

Pamplonában megkezdődött San Fermin ünnepeDown-szindrómás fiatalok nyitották meg a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepet az északkelet-spanyolországi Pamplonában pénteken, ahol ezzel kilencnapnyi szüntelen mulatozás veszi kezdetét.


A pamplonaiak nyilvános szavazáson választották ki az esemény megnyitására a két fiatalt, akik pontban délben a városháza épületének erkélyéről kiáltották: "Pamplonaiak! Éljen San Fermín!". A jelzőrakéta kilövését óriási üdvrivalgás követte, a belvárosban összegyűlt, fehérruhás tömeg ugrálni, táncolni kezdett, miközben a hagyományos helyi viselet piros kendőjét lobogtatta.
 
A legenda szerint a 3. században élt Fermín egy római szenátor kereszténységre áttért, jámbor lelkű fia volt. Őt választották meg Pamplona első püspökének, s 303-ban egy galliai térítőútján fejezték le. San Fermín vértanú Pamplona védőszentje, Navarra társpatrónusa, a csizmadiák, a borkereskedők és a pékek védőszentje
A szent ereklyéi 1196-ban kerültek szülővárosába, ahol sokáig október 10-én tartották ünnepét. Az időpontot a zord őszi időjárás miatt 1591-ben tették át július elejére, amikor a messze földön híres állatvásárokra is sor került, s hamarosan már bikaviadalokat is rendeztek ekkor. A helybéliek szerint ugyanis a szent Pamplonában halt mártírhalált, majd tetemét bika után kötve hurcolták végig a város utcáin. Az eleinte kétnapos Fiera de San Fermín, vagy ahogy a helyiek nevezik, sanfermines egyre tovább tartott, egyre több látványossággal bővült és egyre többen vettek részt rajta.

 

A város minden évben igyekszik társadalmi üzenetet is közvetíteni védőszentjének ünnepén, mivel az eseményt az egész világon figyelemmel követik.
A következő kilenc napban mintegy 490 kulturális program várja a városba látogatókat. Szombattól kezdve pedig nyolc egymást követő reggelen rendeznek bikafuttatást a belvárosban.
   
Pamplona városa 1,3 millió eurót (420 millió forintot) költ az eseményre, amelyen a biztonságra mintegy 2900-an vigyáznak. A városháza idén is kampányt indított a szexuális agresszió ellen: évek óta küzdenek a nőkkel szemben elkövetett erőszakos tettek ellen, amelyek száma mindig megnő az ünnepség idején, ugyanis ilyenkor a bárok, szórakozóhelyek és az utcák is hajnalig tömve vannak kapatos mulatozókkal. Pamplonában az ünnep kezdete előtt, szerda este fekete ruhás tiltakozó felvonulást tartottak a nőket érő erőszakos cselekmények miatt.

    
Nem ez volt az egyetlen tüntetés a városban San Fermín-ünnephez kapcsolódóan: csütörtökön állatvédők vonultak a városháza elé, hogy elítéljék a bikaviadalokat, amelyeket ezekben a napokban tartanak a városi arénában.  Pamplonában a középkor óta rendeznek ünnepséget San Fermín tiszteletére, a világhírt azonban Ernest Hemingwaynek köszönheti a rendezvény. A világhírű író 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében írta le érzékletesen a bikafuttatást, megindítva a tömegek zarándoklatát az eseményre.


Az állatvédők tiltakozása a bikafuttatás ellen

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol