.

Padaung divat 

Padaung szépségideál
 
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emberi test tudatos deformálása, a régebbi idők rossz emléke. Az európai kultúrában nevelkedett emberek hitetlenkedő borzongással szereztek tudomást arról, hogy egyes távoli népcsoportokban különböző testformáló beavatkozásoknak voltak hagyományai. Ilyen borzongtató szokás egyes afrikai törzseknél a férfiak szemfogának hegyesre reszelése,  az ősi inka társadalomban a kopnya nyújtása, vagy Kínában a nők lábfejének kicsinyítése.
 
Azonban napjainkban is érheti meglepetés az embert, ha Thaiföld és Burma hegyes-völgyes határán a padaungok területére ér. Ugyancsak tágra nyílik a szeme, amikor a falu utcáján szembe találkozik egy olyan asszonnyal, aki a fejét magasan a válla felett hordja és ékszer gyanánt a nyaka köré rézkarikákat csavartak. 
 
 
Talán még fel sem ócsudik meglepetéséből, amikor újabb hölgyek jelennek meg, hasonlóan körbetekert nyakkal.
 

Mára turista látványosság lett a hagyományból

A nyaknyújtás távoli múltba nyúló hagyomány, eredete ismeretlen. A lányoknak 5 éves koruktól kezdve, minden évben újabb és újabb sárgaréz karikát helyeznek a nyakára és mire megnőnek fejük ugyancsak eltávolodik válluktól. A gyűrűk viselése lenyomja a kulcscsontot, elsorvasztja a nyakizmokat, de nyak hosszúsága a természetes kétszeresére is nyúlhat.

A nyakspirál viseletéhez számos mítosz fűződik. Van amelyik szerint a spirál megóvja viselőjét a tigrisharapástól, más történetek szerint a nők azért kezdték el hordani, mert így a rabszolga kereskedők számára kevésbé voltak vonzóak. A leggyakoribb magyarázat azonban ennek pont az ellenkezőjét állítja: az extra hosszú nyak a szépség és a gazdagság jelképe, így viselője jobb férjet kaphat magának.  Manapság ez a különös hagyomány alkalmazása már nem kötelező, de mégis sokan követik, hiszen a törzs számára a kíváncsi turisták jelentik a fő megélhetési forrást.


Eladósorba került hosszúnyakú menyecske

Valaha a Padaungok a házasságtörést a nyakék eltávolításával büntették. A hosszú évek során a spirál viselőjének nyakizmai teljesen elgyengülnek, így eltávolítása után a nő egész életére mozgáskorlátozott marad. Nem véletlen, hogy a Padaungok körében rendkívül alacsony a házasságtörés és a válás aránya. 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china