.

Öt éven belül lehetővé válik a dinoszauruszok újrateremtéseA paleontológus Dr. Jack Horner egy nemrég készített interjúban azt állította, a tudósok a géntechnológia segítségével öt éven belül képesek lesznek élő dinoszauruszokat előállítani. Részben Dr. Horner szolgáltatta Steven Spielberg számára az ihletet a Jurassic Park sorozat forgatókönyvéhez és tanácsadóként is részt vett a filmek elkészítésében.

Horner úgy gondolja, hogy a géntechnológia képes lenne dinoszauruszokat előállítani a földön jelenleg élő állatokból, vagyis egy igazi dínó DNS-ére nem is lenne szükség.
 

„Veszünk egy éppen formálódó [madár] embriót és genetikai markerek segítségével azonosítjuk, hogy bizonyos gének mikor kapcsolnak be vagy ki és így kitalálhatjuk, hogy mikor kezd el kifejlődni a farok. Ezt a gént módosítanunk kell, hogy a farok tovább nőjön. [Horner abból az evolúciós felvetésből indul ki, hogy a madarak a dinoszauroszokból fejlődtek ki.] Létre tudunk hozni madarakat fogakkal, meg tudjuk változtatni a szájukat, a szárnyak és a kezek pedig nem is bonyolultak. Elég biztosak vagyunk benne, hogy hamarosan meg tudjuk csinálni,”  -  mondta.


Horner izgatott a lehetőség miatt, mások viszont inkább aggódnak. A Horner által inspirált Jurassic Park filmekben sem volt túl sikeres az újdonsült dínók kordában tartása. Kérdés, hogy a valóságban jobb lenne a helyzet?

A még csak most felfedezett géntechnológiák lehetősége esetleg a bibliai időkben egyszer már rendelkezésre állt? Legalábbis erre enged következtetni János apostol által a Jelenések könyvében leírt sáskahad.
 

„A sáskák alakja pedig a harcra felkészített lovakhoz volt hasonló: a fejükön aranyhoz hasonló koronák voltak, arcuk pedig olyan volt, mint az emberi arc, és olyan hajuk volt, mint az asszonyok haja, foguk, mint az oroszláné, és páncéljuk olyan volt, mint a vaspáncél, és szárnyaik hangja olyan volt, mint a harcra száguldó lovas hadi szekerek sokaságának robaja. A skorpiókéhoz hasonló farkuk és fullánkjuk volt, és a farkukban volt az erejük, hogy ártsanak az embereknek öt hónapig. ” – Jelenések könyve 9:11


Az ember maga teremti környezetét. Az újnak számító géntechnológia segítségévél azonban már élőlények teremtésére is képes, amire a klónozás, (amivel az embereknél eddig csupán erkölcsi okok miatt nem kisérleteztek)  a legjobb példa.  A génsebészet ilyen mérvű fejlődése még sok lehetőséget rejt, és a ma még megvalósítatlan, de már tervbe vett további lépésekhez, (emberi fej átültetéséhez, agyátültetéshez) nyújt tudományos alapot.
 

Egyenlőre beláthatatlan mindez hova vezet. Még az is elképzelhető, hogy a Földet néhány ezer év múlva az emberek által teremtett új szuperlények fogják uralni.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol