.

Őszi napok Fuengirolán
Fuengirola homokos partja, háttérben pedig a havas Sierra Nevada
 
Costa del Sol népszerű üdülőhelye Fuengirola. Malaga közelsége, a 7 kilométer hosszú homokos tengerpart, a vendéglátásra berendezkedett város őszi programjai, hangulatos éttermei, bárjai, a nyári szezon elmúltával is sok vendéget vonzanak.

A város lakói, a helyiek, az itt élő külfoldiek, a szállodák vendégei a mediterrán életstílus szerint, nem kapkodják el a reggeli felkelést. A legtöbb üzlet 10 órakor nyit, és a hivatalokban sem hajnalban kezdődik a munka, így a város csak nyolc óra után kezd ébredezni.
 
Az elmúlt néhány évtizedben angolok, finnek, németek vásároltak itt lakásokat és közülük sokan itt élik nyugdíjas életüket. Ezekben a korai órákban megtelnek velük a kis tapasz bárok, kávézók és még a parti chiringitók (közvetlenül a homokos partra épült vendéglők) is kinyítnak.

A spnyoloknak az a szokása, hogy nem a munkahelyen tartanak kávészünetet, hanem beugranak valamelyik közeli kávézóba, ahol még churrost (jellegzetes spanyol fánkszerűség) is kapni.

Az idő haladtával a turisták lassan előkerülnek a szállodákból és a még kellemes szeptemberi  24-25 fokban kifekszenek napozni a parton.  Lehet, hogy ezt a programot kötelezőnek érzik, mert vannak napok, mikor napsütés nálkül is szorgalmasan heverésznek a bérelhető napozóágyakon.
 

Szeptemberi napsütés, nyári hangulat

Október közepén minden évben nagy látványosság várja az ide látogatókat: igazi spanyol féria. Ez egy héten át tartó látványos ünnep, ahol flamenco ruhás hölgyek, ünepi ruhás lovasok, múlt századot idéző hintók vonulnak fel az ilyen ünnepekre fenntartott tér bárjai előtt. 
Van itt minden. A bárokban dübörög a flamenco zene, amire énekelnek, és még partner nélkül is táncra perdülnek a hölgyek. A szomszédos alkalmi vendéglőben étlap helyett kirakták az asztalra a kínálatot, abból lehet rendelni.

A legnagyobb érdeklődést a hagyományos ruhákba öltözött lovasok felvonulását kíséri. A lovasok a féria tér épületeit kerülve folyamatosan járnak körbe. Megállanak egy-egy bár előtt, ahol megkínálják őket valamilyen jófajta borral, vagy tapasszal. Ez egy falatnyi harapnivaló a bor, vagy sör mellé.
 

Jól esik egy pohár bor, a lovaglás szünetében
 

Egész ménesnyi ló és lovas gyűlt össze ezen a fiestán.


Lovasok és a fériát látogató flamenco ruhás hölgyek
 
Ez a mulatság éjfél utánig tart, de nem mindenki bírja addig. Akinek elege van a féria forgatagából, az a hazamenetel előtt még sétál egyet a parti sétányon, ahol alkalmi zenészek szórakoztatják az arra járókat.
 

Angol házaspár játszik nosztalgiazenét a 70-es 80-as évek slágereiből, míg az utca túloldalán mai fiatalok zenélnek vegyes stílusban
 
A természet kedvelői is megtalálják a maguk világát. Az újonan épült tengerparti sétányról tudnak gyönyörködni az októberi naplementében
 
Naplemente a közeli Cala de Mijason
 
A késő esti órákban megtelnek az éttermek, a spanyolok este 9-10 után kezdenek el vacsorázni. Ezt a szokást a külfoldiek is átvették, így a városban az élet csak éjfél után tér nyugalomba. Ezek után nem csoda, ha az emberek korán reggel nem ugranak ki az ágyból.

Az itteni életstílus azt sugallja, ragadjuk meg a pillanatnyi örömöket és leklismeretfurdalás nélkül élvezzük az élet szebbik oldalát.


P.R.

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol