.

Ősi kultúrából származó szobrokat találtak SpanyolországbanEmberi ábrázolásokat ábrázoló szobor töredékeket fedeztek fel a spanyolországi Badajoz tartományban lévő Casas del Turuñueloban folytatott ásatások során

Régészek egy csoportja a spanyolországi Casas del Turuñuelónál végzett feltárást, az ásatás során a tartesszoszi kultúra első emberi ábrázolásaira bukkantak – számol be a Heritage Daily, amelynek oldalán az alkotásokról készült kép is látható. A kultúra a bronzkor végén, az Ibériai-félsziget délnyugati részén jelent meg, a népcsoportra kevert paleohispán és föníciai jegyek voltak jellemzőek, nyelvük mára kihalt.

Az ókori források által említett titokzatos ibériai királyságot, Tartesszoszt, sokan a bibliai Tarsissal azonosítják. 

A kutatók Tartessost, Spanyolország Gibraltárhoz közeli részén, pontosabb helymeghatározás nélkül feltételezik.

A tatesszosziak értettek a fémmegmunkáláshoz, és díszes tárgyakat készítettek. A tipikus tartesszoszi bronzleletek közé tartoznak többek között a körte alakú korsók, a virágmotívumokkal díszített füstölők, a ruhakapcsok és az övcsatok. Úgy tartják, hogy a népcsoport Asztarté vagy Potnia istennőt, illetve a férfi istenségeket, Baált vagy Melkartot imádta, ez a föníciai kapcsolatok miatt alakulhatott így.

 
Az alkotások az időszámítás előtti 5. századból származnak, és egy állatáldozati szentély maradványaiban kerültek elő. A szentélyt még 2017-ben fedezték fel.

A domborművek közül kettő női alaknak tűnik, amik istenek ábrázolásai lehetnek. A másik három alkotás töredékes és rosszabb állapotban van, az egyiket azonban tatesszoszi harcosként azonosították. A friss felfedezések sokat árnyalják a kultúráról kialakított képet, mivel eddig úgy hitték, hogy az isteneket állati és növény ábrázolások, illetve szent kövek révén jelenítették meg. - Heritage Daily-re hivatkozva írja a National Geographic

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol