.

Orvosnál voltam Spanyolországban a koronavírus idejénSpanyolországban sok minden másként működik, mint Magyarországon. Van, ami rosszabb, van ami jobb. Az egészségügy a jobbak közé tartozik

Itt nagy divat a sorszám. Nagy forgalmú üzletekben, ahol rendszerint sokan vannak a hentesáru, vagy a halas pult előtt, sorszámot lehet letépni a falon lévő papír tekercsről. Nincs vita ki jött előbb, mindig a következő sorszám tulajdonosát szolgálják ki az eladók.

Az egészségügyben is hasonló a helyzet. A körzeti orvoshoz előzetes bejelentkezés alapján lehet elmenni. Az adott napon még az órát és a percet is meghatározzák, amit kisebb-nagyobb eltéréssel általában be is tartanak.

Nekem a kijárási korlátozás bevezetése utáni időre volt időpontom a körzeti orvoshoz. Az adott napon felhívott a doki, mondta, ebben a fertőzésveszélyes időben ne menjek el, telefonon beszéljük meg amit tudunk.
Még a koronavírus eldurvulása előtti napokban, március 30-ra kaptam tőle időpontot a mijasi központi rendelőben lévő szemészetre. Ez pont az időközben bevezetett kijárási korlátozás harmadik hetének első napjára esett esett.


A központi rendelő bejárata
 
Arra számítottam, a kijárási korlátozás bevezetése miatt innen is felhívnak, de a telefon nem szólat meg a megadott időpontig.  Na mondom, akkor ide elmehetek. Ezt az alkalmat nem szalasztom el, mert ha én kérek új időpontot, azt csak jóval későbbre kapnám. Különben is, orvoshoz lehet menni.
Az autópálya üres Fuengirola utcái kihaltak. Ahol máskor 5-6 percet kellett várni, hogy besoroljak a körforgalomba, most megállás nélkül tehettem. Csodás módon a rendelő elött találtam szabad parkolóhelyet.  
Az épületbe belépve nagy csend fogadott. A szemészet előterében egy orvos ült az egyszemélyes recepciós pultnál. Bizalmatlanul nézegetett. Maszk, kesztyű, a pult előtt egy méterre kihúzott terelő szalag védte az egészségét.
  • Kérem a papírjait! – mondta, kelletlenül. Miután meggyőződött, hogy jogosan vagyok ott, beterelt egy szobába ahol megnézte a szemem.
  • Nem tudja, hogy csak sürgős esetben lehet orvoshoz menni? – kérdezte. – nem nézem a TV-t?  Ott mindent elmondanak. – jegyezte meg rosszallóan.
Ezek után jött a vizsgálat, amit egy másik, kellőképen óvatos orvos végzett. A vizsgálat alatt tisztes távolságban maradt, szememet is csak a szemvizsgáló gép mögül nézte.
A doki asztalán láttam egy listát az aznapi betegek nevével, ahol mindegyik név mellett hatalmas fekete X díszelget. Az enyém mellé pipát tett, jelezvén, hogy én eljöttem.
A vizsgálat végeztével megkaptam a következő felülvizsgálat kinyomtatott időpontját.  Mikor át akartam tekinteni mi szerepel a nyomtatványon, a recepcióban ülő orvos felszólított, otthon nézegessem. Csak épp azt nem tette hozzá, ne itt rontsam tovább a levegőt.
Furcsa érzésekkel távoztam. Üres folyosók, üres váró helységek, a főbejáratnál az információban ülő egy szem dolgozótól egy méteres távolságot biztosító korlát.  
Az egész épületben és az egész városban érződött a vírustól való félelem.

Ennek ellenére az egészségügyi rendszer szervezettsége magas fokú, mégha a vizsgálatok és kezelések időben el is húzódnak.

Ez van most Spanyolországban.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol