.

Orkák fenyegetik a nagy fehér cápákat 

 
A Fokföldi-félsziget térségében, különösen a nagy fehér cápáiról messze földön híres Vals-öbölben korábban még sohasem bukkantak fel a világtenger abszolút csúcsragadozóinak számító kardszárnyú delfinek. Úgy tűnik, hogy mostanra ez a helyzet gyökeresen megváltozott, és az emblematikus fekete-fehér mintás tengeri nagyragadozók rendszeres vendéggé váltak a fokföldi vizekben, komoly pánikot okozva az itt honos nagy fehér cápák között.
 

Nem alkalmi látogatók voltak, hanem terepszemlére jöttek

Az évtized elején, 2010-ben észleltek először egy kisebb, három egyedből álló úgynevezett nomád kardszárnyú delfin rajt a Fokföldi-félsziget keleti partjánál húzódó nagy Vals-öbölben (Fals Bay).

A hír azért számított szenzációnak, mert noha az öböl vizébe rendszeresen beúsznak a hatalmas déli simabálnák (Eubalaena australis) a vonulási szezon idején, valamint kisebb testű delfinfélék is előfordulnak itt, ám kardszárnyú delfineket (Orcinus orca) emberemlékezete óta nem láttak errefelé.
Persze, az öböl az orkák számára igen vonzó vadászterületnek számíthat a dél-afrikai medvefókák (Arctocephalus pusillus pusillus) itteni népes kolóniái miatt.
Az előzetes várakozásokkal szemben, az öbölbe beúszó ragadozókat azonban hidegen hagyták a nomád orkák legfontosabb zsákmányát alkotó fókák; eleinte csak és kizárólag más kisebb cetekre vadásztak.
Sokáig úgy tűnt, hogy csupán egyszeri alkalmi látogatás lehetett az orkák váratlan felbukkanása a Vals-öbölben, ám bebizonyosodott, hogy ez nem így van.
A közelmúlt eseményei azt sugallják, hogy a rendkívül intelligens és kivételesen jó memóriával rendelkező kardszárnyúak 2010-ben csupán a terepet mérték fel.

Óvatosabbá és félénkebbé váltak a cápák az orkák jelenléte miatt

Az elmúlt néhány évben a Vals-öbölben ismét megjelentek a kardszárnyú delfinek, méghozzá periódusosan ismétlődő rendszerességgel. Dr. Alison Kock, a Cape Town Egyetem Kutatóközpontjának tengerbiológusa szerint az orkák a világtenger más részein élő zsákmányfajok lecsökkenése miatt költöztek át Fokföld prédában gazdag vizeire.
A kardszárnyú delfinek egyre gyakoribb, és most már többé-kevésbé állandó jelenléte szemmel láthatóan megzavarja a Vals-öbölben élő nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) viselkedését.

A megfigyelések szerint az utóbbi időben a cápák sokkal óvatosabbá és félénkebbé váltak, amit a kutatók az orkák állandósuló jelenlétével hoznak összefüggésbe.

Négy éve a Fokföldi-félsziget keleti oldalán, a Table Mountain Nemzeti Park védett tengeri területéhez tartozó, és a légzőkészülékes búvárok körében különösen népszerű barnamoszat erdőségben a búvárok négy elpusztult hétkopoltyús tehéncápa (Notorynchus cepedianus) tetemére bukkantak.

Első pillanatban azt hitték, hogy a cápák barbár emberi cselekedet áldozataivá váltak, de miután egyre több sérült tetemet sodort partra a víz, a szakértői vizsgálatok megállapították, hogy kardszárnyú delfinek végeztek a tehéncápákkal.

Dr. Kock szerint a tehéncápák öncélú elpusztítása eddig még nem ismert és teljesen szokatlan viselkedés az orkák részéről.

Kardszárnyútámadás fenyegeti a Fóka-sziget nagy fehéreit

A Vals-öbölben jelenleg két, a kutatók által „Port" és „Starboard" néven nyilvántartott kardszárnyú delfin rendezkedett be a megfigyelések szerint. 2015-ben és 2016-ban is a Vals- öböl nyugati partján, a Pyramid Rock és a Partridge Point közötti területen látták őket a leggyakrabban, ami a hétkopoltyús tehéncápák legfontosabb előfordulási területének számít az öbölben. (Az elpusztított cápákat is ugyanitt találták meg.)
A helyi tengerbiológusok vizsgálatai szerint ez a két egyed lehet felelős a 2017-ben a Vals-öbölhöz viszonylag közel fekvő Walker Bay-ben, Gansbaai-nál elpusztított öt nagy fehér cápa (Carcharodon carcharisas) haláláért is.

A kardszárnyú delfinek tavaly novembertől ismét rendszeresen felbukkannak a Vals-öböl nyugati oldalán, elsősorban a Miller Point-nál, de egyre gyakrabban megjelennek a híres kikötő és nyaralóváros, Simon's Town vizein is.

A szakértők szerint itt a Vals-öbölben is bármikor megismétlődhet a Gansbaai mellett két éve történt vérengzés,mivel a Simon's Town-hoz közel fekvő világhírű Seal Island (Fóka-sziget) a nagy fehér cápák legfontosabb gyülekező és vadászterülete.

Dr. Kock szerint félő – mert a megfigyelések erre utalnak -hogy olyan újabb nomád orka rajok érkeznek az öbölbe, amelyek az eddig kardszárnyú delfinek által nem vadászott nagy fehér cápák prédálására szakosodtak.

A nagy fehér cápák elleni folytatott vadászat teljesen új és szokatlan jelenség a kardszárnyú delfineknél, aminek hátterében a zsákmányolási szokások megváltozása állhat a tengerbiológusok szerint.

Forrás: origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china