.

Óriási ráját fogott ki egy halász a Mekong folyóból Kambodzsában
A június 13-án kifogott rája fejétől a farkáig majdnem négy méter hosszú, súlya  300 kilogramm körül van - közölték a Wonders of the Mekong (A Mekong csodái) nevű kambodzsai-amerikai kutatási projekt munkatársai. A korábbi rekord egy 293 kilogrammos mekongi ponty volt, melyet Thaiföldön fedeztek fel - közölte a kutatócsoport.

A RÁJÁT EGY HELYI HALÁSZ FOGTA KAMBODZSA ÉSZAKKELETI RÉSZÉN, STUNG TRENG TARTOMÁNYBAN.
 

Telefonált a kutatócsoport egyik tagjának, akik a Wonders of the Mekong természetvédő munkáját népszerűsítette a folyam menti településeken. Az éjfél után érkező hívást követően a kutatók órákon belül a helyszínen voltak, és lenyűgözte őket a látvány.

A rája kifogása nemcsak a rekordöntés miatt volt fontos. "Reményt jelent a Mekongnak, hogy egy hal még mindig megnőhet ekkorára" - mondta el az AP hírügynökségnek telefonon Zeb Hogan, a renói Nevadai Egyetem kutatója, a közös amerikai-kambodzsai projekt vezetője.

A Teliholdnak elnevezett óriást végül visszaengedték a folyóba

A Mekong Kínán, Mianmaron, Laoszon, Thaiföldön, Kambodzsán és Vietnamon hömpölyög keresztül. Számos óriási édesvízi halfajnak ad otthont, ám az utóbbi években egyre nagyobb környezeti terhelést kell elviselnie. A tudósokat különösen egy jelentős gátépítési program aggasztja, ami súlyos kárt okozna az ívóhelyeken.

A kutatók elmondták, hogy két hónap alatt ez volt a negyedik óriás rája, amit ugyanerről a vidékről jelentettek, mindannyian nőstények voltak. Úgy vélik, ez lehet a faj egyik szaporodási gócpontja. 
A rekordért járó dicsőség mellett a szerencsés halász piaci áron kapott kártalanítást, mintegy 600 dollárt - az MTI.-re hivatkozva írja az Origo 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol