.

Önkéntes matrózokat keresnek egy XVII. századi spanyol galleon korhű másolatának fedélzetére.A sikeres pályázók a vitorláson esznek, laknak és dolgoznak majd, miközben megtanítják őket a „kalózkorszak” hajózásának alapjaira.

 

A galleont két év alatt (2009-2010) építette meg a spanyol Nao Victoria Alapítvány Punta Umbria dokkjában. A hajó azóta 48 ezer tengeri mérföldet megtéve, a három óceán és a legnagyobb tengerek majdnem száz kikötőjében horgonyzott, ahol a látogatók némi belépődíj ellenében kívül-belül megcsodálhatták.

A vitorlás augusztus 8-ig a New York államban fekvő Kingstonban állomásozik. Onnan fog lehajózni a marylandi Ocean Citybe, majd augusztus 27-én vág neki az Atlanti-óceánnak, hogy hazatérjen Spanyolországba.

A galleon legénysége mindkét útra keres önkéntes matrózokat, akikkel szemben csak annyi a követelmény, hogy 18 évnél idősebbek legyenek, lehetőleg jó kondiban. A jelentkezőknek nincs más dolguk, mint írni egy emailt Fernando Viota-nak, az El Galeón projektmenedzserének, a fernando@fundacionnaovictoria.org címre.

(via Daily Freeman)
 

A galleon a 16–17. század óceánokat járó teher- és hadihajója volt. Kielégítő merülés, teherbíró képesség és kitűnő navigációs tulajdonságok jellemezték. A portugál karakkból, illetve a genovai kokából keletkezett, s ezért evezői sem voltak. Spanyol eredetű elnevezése valószínűleg az arab nyelvből származik: az arab halion „nagy hajó”-t jelent (nagyobb hajót, mint a karakk, attól jellegzetesen hajlított, kisméretű orrával is különbözött). A hajóorrot faragott szoboralak, az ún. gallion díszítette. Az orrárbócra kis keresztvitorla vagy háromszögű orrvitorla került. A hajó kezdetben négy, később pedig három árbocot hordozott, az árbocokat keresztvitorlával látták el, csak az utolsó tatárboc volt latin vitorlázatú. A galleon az első hajótípus, melyen a kezdetektől fogva megtalálható a kasvitorla.

Wikipédia

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol