.

Olasz járványspecialista: A vírus akár vakcina nélkül is eltűnhetA COVID-19 járvány már messze nem annyira veszélyes, mint a kezdetekkor – vélekedett róla Matteo Bassetti olasz járványspecialista.


Matteo Bassetti a Sunday Telegraph-nak adott nyilatkozatában elmondta, a vírus egy “agresszív tigrisből vadmacskává változott.” A szakember meg van győződve arról, hogy még védőoltás nélkül is elpusztulhat a kórokozó. Kijelentéseit azonban túlzottan optimistának találták a kollégái.

“Márciusban még agresszív tigris volt, áprilisra már vadmacska lett. Még a 80 és 90 évesek is nyugodtan ülnek az ágyaikon és lélegeznek mindenféle segítség nélkül. Hasonló állapotban lévő páciensek korábban két vagy három napon belül meghaltak volna.”

  Matteo Bassetti

Bassetti hozzátette, szerinte a vírus egyértelműen veszített a fertőzőképességéből, a tünetek súlyossága szintén enyhülhetett. Tavasz elején még komoly légzőszervi panaszokkal érkeztek a páciensek a kórházakba, akik azonnali oxigén-utánpótlást igényeltek, sokaknál pedig tüdőgyulladás alakult ki.

“Az utóbbi négy hétben teljesen más képet mutat a helyzet, ha a járvány agresszivitásának mintáját nézzük.”

A professzor úgy gondolja, több ok vezet a koronavírus intenzitásának csökkenéséhez. Legfőképpen talán a széleskörű lezárások járulhattak hozzá a gyengüléshez, mivel fertőzés esetén az emberek sokkal kisebb dózisú kórokozót kaphatnak csak el.

“Kevesebb mennyiségű vírussal fertőződhet meg a légzőrendszer, ami a genetikai mutációk miatt lehetséges, bár ezt még tudományosan senki sem bizonyította”, mondta Bassetti.

A járványügyi szakorvos június elejétől tapasztalja, hogy a COVID-19 pandémia Olaszországban jelentősen alábbhagyott. A hozzáállásáért több szakmabeli kritizálta Bassettit, mivel úgy vélik, az embereknek hamis biztonságérzetet adhatnak a pozitív szavak.

A Glasgowi Egyetem orvosa, Oscar MacLean szintén véleményezte az olasz professzor kijelentéseit:

“Az állításait semmilyen tudományos munkával nem tudja alátámasztani, pusztán saját megfigyelései alapján foglalt állást. Bár a mutációk valóban gyengíthetik a vírust, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a kórokozó bármiféle módon változott volna.”


Amennyiben a professzor megfigyeléseit a vírus erejének gyengüléséről tudományosan is bizonyítják, akkor el fogják ismerni,  hogy Matteo Bassetti jó megfigyelő, mert tudományos vizsgálatok nélkül is jól látta a vírus gyengülését  - írja a Liner.hu

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol