.

Obama bosszúja Clinton vereségéért"Felháborító és cinikus a New York-i és marylandi orosz kézben lévő létesítmények bezárása az orosz diplomaták elleni büntetőintézkedéssel összefüggésben" - mondta pénteken Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet.Az Obama adminisztráció utólsó napjaiban igyekszik nehézségeket támasztani Donald Trump leendő elnök hivatalba lépése utáni időszakra. Az eddigi próbálkozások nem gyengítették Trump népszerűségét, törvényesen nem sikerült megakadályozni január 20-i beiktatását.
 
   
Nincs összhang

Washington csütörtökön szankciókat vezetett be orosz személyekkel és intézményekkel szemben az állítólagos orosz hekkertámadások miatt, ráadásul 35 orosz diplomatát kiutasított az Egyesült Államokból.
Mindezek mellett lefoglalták és bezáratták Marylandban és, a New York-i Long Islanden lévő orosz tulajdonú ingatlant.
A növekvő orosz-amerikai feszültségek feloldása Trupra vár, ami nem könnyű feladat. Ezzel az intézkedéssel Obama még mélyebbre lökte az amúgy is mélyponton lévő kapcsolatokat.
 

Maryland államban lévő Centreville-ben 20 hektáron elterülő vidéki ingatlant 1972-ben vásárolták a szovjet hatóságok a Washingtonba akkreditált szovjet diplomatáknak. 2017. január 1-10 között, a téli iskolaszünetben, az orosz diplomaták gyerekeinek terveztek itt  különböző programokat és gyerektábort.


Amerikai tisztviselők szerint ezeken a helyeken folyt az orosz hírszerzési tevékenység, amire bizonyítékot ezidáig nem tudtak felmutatni. A mostani kiutasítás 72 órát hagyott a diplomatáknak és családtagjaiknak az Egyesült Államok elhagyására

Az új elnök beiktatásáig hátralévő szűk egy hónapban még jöhetnek meglepetések, mert a jelek szerint az Obama adminisztráció nem törődött bele Clinton vereségébe. Arra sem számított senki, hogy a bizonyítékok nélküli vádaskodást, miszerint az oroszok hekkelték meg a demokraták email-jeit, orosz diplomaták kiutasítása követi.

Egyébként Obamának nem az emailekben leírt visszaélésekkel van problémája, hanem azzal, hogy mindez a nyílvánosságra került. Szerinte ez okozta Clinton vereségét. (Ha nem derült volna fény a Wikileaksban közölt emailek tartalmára, akkor most Clinton lenne az elnök? A Clinton párti Obama szerint meg kell büntetni azt aki feltárta ademokraták törvénytelenségeit!)

De hát kit lehet okolni mindezért?    Hát az oroszokat!

Ezzel két legyet lehet ütni egy csapásra: el lehet hitetni, hogy Trump oroszbarát és Moszkva az ő oldalán beavatozott az elnökválasztásba. Legalábbis ezt súlykolja a fősodratú média.

Trumpnak beiktatása után nehéz dolga lesz. Meg kell győznie az ellene kapmpányolókat, hogy jobb elnök mint elődei, helyre kell hoznia az Obama adminisztáció által elkövetett súlyos külpolitikai hibák halmazát, és fel kell pörgetnie az amerikai gazdaságot

Persze csodát Tramptól sem lehet várni, hiszen ő inkább üzletember mint politikus, de talán pont ezért tudja, jó üzletet csak akkor lehet kötni, ha mindkét fél megtalálja benne számítását.
 

Frissítés:
Putyin a nap folyamán közölte: Moszkva nem utasít ki senkit válaszul az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciókra. Az orosz elnök világossá tette, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok jövőbeli alakításának szempontjából egyedül (a január 20-án hivatalba lépő) Donald Trump megválasztott amerikai elnök leendő Oroszország-politikáját  tekinti  mérvadónak.  

MTI / ATV

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol