.

Nyugdíjasok háza, Mijas.A mijasi önkormányzat finanszírozásában működik az óváros centrumában  a "Hogar del Jubilado",  a nyugdíjasok háza. Már sokszor néztem a teraszán üldügélő embreket, és mindannyiszor elfogott a kíváncsíság. Mi lehet a vonzereje ennek a helynek? Napszaktól függetlenűl nem csak nyugdíjasok, hanem más korosztályok is szép számmal látogatják.


 

     Az egyik nap Mijason volt dolgom és újból útba esett a nyugdíjasok háza. A verőfényes napon a bejárat előtti terasz összes asztala foglalt volt. Már több éve élek a közelben de még nem láttam belülről. Úgy érezetem, eljött az ideje, hogy körülnézzek odabent.

Belépéskor, mindkét oldalon kellemes társalgó fogadott. Az egyik oldalon kerek dohányzó asztalkák, a másik oldalon a nagyképeryős TV előtt, kényelmes bőr ülőgarnitúrák várták a betérő nyugdíjasokat. A két szárnyú üvegezett ajtón tovább haladva beértem az épület szívébe, az étterembe. A túloldalon lévő, zöld növényektől hemzsegő pátión átszűrődve, kellemes fény árasztotta el a terített asztalokat.
A pult előtt néhány idősebb ember méricskélte szemével az ételeket tartalmazó vitrint.  A választék kicsi, viszont az árakat nyugdíjas zsebekhez szabták.
A napi menű 5 €. Kávé 0,7-0,95 €. Italok is igen mérsékelt áron kaphatók.
Kévéval és egy adag franciasalátával a kezemben léptem oda a legközelebbi asztalhoz. Miközben arra figyeltem nehogy kilötyköljem a kávét, majdnem összeütköztem egy másik vendéggel, aki szintén ezt az asztalt szemelte ki magának. Az asztal négyszemélyes, ketten is kényelmesen elfértünk. A közös reggeli összehozott minket. A spanyol igen barátságos nép, nem volt nehéz szóba elegyedni vele.

- Itt lakik a közelben? - kérdeztem.
- Nem, azt nem monhatnám. Alicantéből jövök. - Erre nagyot néztem, hiszen Mijastól Alicante 500 km távolságra van.
-Turista vagyok itt. Utazási iradával jöttem a feleségemmel, de ő ma Torremolinosban, a szállodában maradt egy kicsit pihenni. Én nem bírok megűlni a fenekemen, hát felszálltam a buszra és eljöttem Mijasra. Nagyon tetszik. - és dőlt belőle a szó.
- Most 200 €.-ba került kettőnknek ez a nyolc napos utazás. Nyáron ezért 600-700 €.-t is elkérnek. Én kisnyugdíjas vagyok, azon az áron ezt nem engedhetem meg magamnak. - És csak mondta, mondta.  Hirtelen az órájára nézett, majd felpattant.
- Megy a buszom közölte. - és barátságosan kezet nyújtott.
- Pedro vagyok!
- Péter vagyok. -nyújtottam én is a kezemet.
Összenevetteünk, hiszen a két név egy és ugyan az. Csak két különböző nyelven fejeztük ki.

Mielőtt eljöttem, kicsit körbenéztem. A hátsó teremben néhány nyugdíjas dominózott,  másik asztalnál pedig épp akkor fejezték be a játékot. Csak egyikük mardt az asztalnál. Látszott komoly feladata van. Gondosan rakosgatta dobozába a játék végén szerte szét hagyott  dominókat.
Miközben fizettem, rájöttem miért is olyan népszerű ez a ház.  Olcsó étel ital, játék lehetőségek, valamint társasági élet a korosabb generációknak.

Sok ilyen helyre van szükség.

 

 

 

1013.márc.18.
P.R.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china