.

New Yorkban szállt le a jövő repülőjeA következő nagy feladat: az Atlanti-óceán.

Éjszakai start
Éjszakai start

Nem ez volt épp a leghosszabb repülése a különleges szerkezetnek, de talán az egyik leglátványosabb: a Solar Impulse, André Borschberg irányításával 450 méter magasan körözött a New York-i Szabadság-szobor felett. A Naprepülő ezúttal nem is repült nappal: estig Leigh Valley repülőtéren álldogálva feltöltötte az akkumulátorait, majd éjszaka szállt fel, másfél-két óra alatt legyűrte a mintegy 150 kilométernyi távolságot, hogy megjelenjen a  nagyváros fölött, természetesen valamennyi ledes fényforrását bekapcsolva: többen írták a közösségi oldalakon, hogy olyan volt a gép, mint egy UFO New York égboltján.

Igen, a Naprepülő útjának tervezésekor mindig fontos szempont volt, hogy ha lehetséges, valamiképp eseménnyé tegyék a gép érkezését a legközelebbi úti célnál. A mostani szimbólumrendszer nagy vonalakban úgy hangzik, hogy lám, egyetlen csepp fosszilis energia felhasználása nélkül sikerült átszelni az amerikai kontinenst a Golden Gate-től a Statue of Liberty-ig. Más kérdés, hogy ezalkalommal is sokszor kellett földön rostokolnia a gépnek és két pilótájának, no meg a népes kiszolgáló személyzetnek, de ahogy ezt egy amerikai netes hozzászólás találóan megjegyezte, a Wright-fivérek repülőgépe sem mozgott túlságosan gyorsan…


Ilyen volt a Naprepülő helikopterről fotózva a szobor felett...

 

Jónéhány látványos kört írt le a gép Manhattantől délre és nyugatra az öböl fölött, míg aztán Borschberg felvette a déli kurzust, lekapcsolta a „díszkivilágítást” és következett a JFK megközelítése. Amint a nagyváros lakói közül sokezren figyelték a gépet a Szabadság-szobor légterében, úgy rengetegen mentek ki a repülőtérre, hogy a landolást lássák. JFK-n végül a 31-es bal pályát zárták le és ide kapott leszállási engedélyt a Naprepülő.

A mindössze öt órára tervezett repülés tehát négy óra 47 perc elteltével, magyar idő szerint szombat délelőtt tíz órakor szép földetéréssel rendben  zárult, ezesetben is azokban az éjszakai órákban kellett megérkeztetni a gépet, amikor a szokott forgalomhoz képest rendkívül lassú mozgásával és persze a pályán ténykedő kisegítőkkel a legkevésbé zavarja a légikikötő életét. Jellemző a JFK irányítóinak profizmusára, hogy ellentétben más hasonló helyzettel, itt a Naprepülőnek nem kellett várakoznia a légtérben földetérés előtt, egyetlen balfordulóval repülhette a végső megközelítést.


...és ilyen volt a szobor a Naprepülőről nézve

Most viszont a földkörüli út legkeményebb szakasza következik, talán még a Csendes-óceán átrepülésénél is kockázatosabb, mert még nehezebben kiszámítható a törékeny gép számára elviselhető atlanti időjárás. A monacói irányító központban máris hatalmas lendülettel próbálják meghatározni az indulási ablakot, de az sem kizárt, hogy a Solar Impulse még akár heteket is eltölt New Yorkban a felszállásig.


San Francisco felett

IHO

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china