.

Nem tudni mit rejthet a Ceres két fényforrása
Most tartunk ott a Naprendszer felfedezésében, mint Földünk megismerésében az 1500-as években. Sokat tudunk róla, de nem eleget.Bolygók helyzete a Naprendszerben

Az utóbbi száz - kétszáz év csillagászok számára a nagy felfedezések kora. A bolygók mozgását figyelve Johann Elert Bode már 1768-ban felvetette, hogy lennie kell egy kisbolygónak a Mars és Jupiter közti térben, de csak 1801-ben, az Uránusz felfedezése után 20 évvel, sikerült Giuseppe Piazzi-nak megtalálnia. Az újonan talált töpebolygót Ceresről, Szícília hellén korban tisztelt istennőjéről  nevezték el.
A plutót 1930-ban Clyde Tombaugh csillagász azonosította, aminek létét a csillagászok a bolygók rendellenes mozgásából feltételezték.
Legújabban angol és spanyol csillagászok feltételeznek további égitesteket a Naprendszerben
A Ceres a Hold és a Föld egymáshoz viszonyított mérete
 

„A Neptunusz mögött legalább két planéta rejtőzik” – írták a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters című online csillagászati szaklapban.


Ezen kívül még nem azonosították a Niburut sem, az ősi legendák isteneinek bolygóját, ami a leírások szerint 3600 évenként kerül földközelbe. Ahogy gyarapodnak az ismeretek a Naprendszerről, úgy derül ki ki milyen keveset tudunk róla, még mennyi ismeretlen dolgot rejt.  A legutóbbi fejtörést a Ceres törpebolygó két világító foltja okozza.


Két rejtélyes fényforrás a Ceres törpebolygón

A NASA 2007-ben indította Dawn űrszondáját a kisbolygó öv, de elsősorban annak legnagyobb tagja a Ceres megfigyelésére. Néhány hónapja küldött fotón különös fénylő foltot figyeltek meg rajta. Ahogy közeledett a szonda, a fénylő pontról kiderült, hogy az nem egy, hanem két egymáshoz közeli fényforrás.
A Dawn ugyan már hetekkel ezelőtt közelebb ért, de az igazán jó fotókra várni kellett. A szonda pályája ugyanis pont úgy alakult, hogy heteken át csak a Ceres sötét oldalát látta. Most, hogy a szonda lassan körbekerüli a törpebolygót, kezdenek jönni az érdekesebb felvételek. Például az, ahol ismét látszik a kráter, igaz oldalról, de ismét felfénylenek a titokzatos foltok.


A  szonda jelenleg 22 ezer kilométerre van a törpbolygótól, de a NASA tudósai elképzelni sem tudják mik lehetnek ezek a fényességek.

Az elkövetkező hetekben jobb minőségű képek várhatók, de addig a csillagászok még tippelni sem akarják a rejtélyes fényjelenség okát.
Viszont vannak megfigyelők akik nem a NASA keretein belül dolgoznak, őket gazdagabb fantáziával áldotta meg a természet.  Ők még földönkívüliek tevékenységét sem zárják ki a jelenleg megmagyarázhatatlan jelenség mögött.


Mindenki feszült figyelemmel várja a rejtély megoldásához vezető újabb fotókat

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china