.

Nem pirosodnak az almák SpanyolországbanA világpiacon piros alma a kelendő


Egészen az 1980-as évek végéig az alma volt Spanyolország legfontosabb mérsékelt égövi gyümölcsfaja. Eddig az ország északi része biztosította a legjobb ökológiai feltételeket a piros alma számára, azonban a melegedő időjárás kétségessé teszi a gyümölcs megfelelő pirosodását.-írja a Qubit.hu

Annak ellenére, hogy alma sokféle színben létezik, az egyik legnépszerűbb választásnak a piros számít. A gyümölcs színét annak antocianintartalma adja, ezek a pigmentek felelősek a szilva, az édesburgonya vagy a szőlő színéért is. David Chagne, az Új-Zélandi Növény- és Élelmiszerkutató Központ génkutatója szerint egyéb tényezők mellett a növény színét és anticionintartalmát a hőmérséklet is befolyásolja: az almának viszonylag hűvös időjárás szükséges ahhoz, hogy megpiruljon, negyven fok felett pedig ezek a folyamatok leállnak. 

Éppen ez történt Spanyolországban a rekordmeleg nyár során, és ahogy a hőmérséklet növekszik, Chagne és kollégái egyre több helyen számítanak hasonló folyamatokra. Szerencsére az emberiség számos almafajtát ismer, így az Új-Zélandi genetikus és kollégái biológiai ismereteiket kihasználva kísérleteznek minél pirosabb gyümölcsök létrehozásán, az ázsiai piacon ugyanis megőrülnek a bordó színért.
 

Egyenlőre még van elegendő, de ha ezek a túl meleg nyarak ismétlődnek, luxus cikk lesz a piros alma Spanyolországban.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol