.

Nehezen nyugszik meg a föld az Alborán tenger alattA hétfő hajnali 6,3 erősségű földrengést, amely Afrika és az Ibériai-félsziget közt a tengerfenék alatt 30 km mélyen keletkezett, kisebb erősségű utórengések követték.  A hétfői nap folyamán szinte 4-5 óránként jelezték a műszerek a 2-es 3-as erősségű földmozgásokat.

A január 25-i földrengés utórengései
 
Az érintett trületen csupán jelentéktelen károk keetkeztek, és a 150-200 km széles Alborán tengeren cunami sem tudott kalakulni.

Kiváltó okok

A földrengések kiváltó oka a tektonikai lemezek mozgása. A Föld felületén hét nagyobb lemez kiemelkedései alkotják kontinenseket, a kiemelkedések közti részt pedig a víz tölti ki. A lemezek állandó mozgásban vannak, ezáltal a földrészek az évmilliók alatt változtatják egymáshoz viszonyított helyzetüket. Valamikor a Föld térképe egészen másként nézett ki, a koninensek egészen közel voltak egymáshoz. Ezt az ősi kontinenst nevezik Pangeának.

Az animáció a földrészek szétválását mutatja


A Födközi tenger története folyamán, úgy 5-6 millió évvel ezelőtt többször is kiszáradt, aminek egyik bizonyítéka Szicilia partok előtt a tengerfenéken lerakódott hatalmas mennyiségű só. A víz elpárolgásakor a só megmaradt, majd a tenger többszöri újra feltöltődésével és újra kiszáradásával ez a sóréteg egyre gyarapodott. Ezt a folyamatot a geológusok Messiniai sókrízisnek nevezik.

Charles Mayer-Eymar (1826-1907) zürichi geológus a 19. század hatvanas éveiben üledékes rétegeket tanulmányozott a Földközi-tenger partvidékén. Jelentős gipsztartalmú lerakódásokat talált, amelyek keletkezésének a miocén korszak végét jelölte meg. 1867-ben ezt a korszakot a miocénen belül messinai kornak nevezte el a szicíliai Messina városáról, amelynek környékén a jelenséget felfedezte. Azóta sok földközi-tengeri országban hatalmas hasonló só- és gipsztartalmú kiszáradással keletkezett rétegeket fedeztek fel és ezeket mind erre az időszakra datálták.

Wikipédia

A kiszáradt Földközi-tenger medencéje. A fehér foltok a tengerfenékben lévő sólerakodásokat mutatják.
A Föld élő bolygó, még ha élete emberi léptékben nem érzékelhető. Életét nem emberöltőkben, hanem milliárd években mérik. A földtörténeti kutatások csupán az utóbbi náhány százmillió évet tudják tudományos alapossággal bizonyítani, az előző időszakok történéseire a kőzetek vizsgálatával következtetnek. A Föld, léte folyamán folyamatosan változik.

A mostani földrengés is annak bizonyítéka, hogy a kontinensvándorlás nem szünetel. Mivel a Föld és az emberiség életciklusa teljesen más sebességű, nincs okunk aggódni, hogy a kontinens vándorlás következtében az afrikai menekültek száraz lábbal tudnak eljutni Európába. Erre néhány millió évet még várni kell.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china