.

Néhány újévi szokás a világbólÚjévi szokások a világ különböző részein

 

Az újév, ahogy a nevében is benne van mindig valamiféle megújítást, változást hoz, legalábbis sokan ezt reméljük. Hogy egészen biztosak legyünk abban, hogy a következő évünk még jobb és még sikeresebb legyen, olyan szokásokat, és hagyományokat kreáltunk, amik megerősítenek bennünket a pozitív jövő reményével kapcsolatban.

Számos babona és szokás létezik a világban, olykor egészen furcsák, és megdöbbentőek. Cikkünkben összeszedtük, hogyan köszöntik a néhány országban az új esztendőt.

Azzal sokan tisztában vagyunk, hogyan köszöntik a magyarok az újévet, de talán nem tudjuk pontosan mi magyarázza a különböző babonáinkat.
A legismertebb magyar szokás, a lencseevés, hogy sok pénzünk legyen, illetve a malac sütés, aki kitúrja nekünk a szerencsét. Ha már a kismalac szerencsét hozott nekünk, fontos, hogy meg is tartsuk, éppen ezért nem szabad újév első napján levinni a szemetet, így ugyanis kidobjuk a kukába a szerencsénket (persze egy hatalmas szilveszteri buli után ez kissé nehezen kivitelezhető).

Egy régi magyar babona szerint a férjezettlen asszonyok gombócót főztek, és minden gombócba más-más férfinévvel ellátott cetlit rejtettek. A hagyomány szerint a leendő férj nevével ellátott gombóc fog legelőszőr feljönni a vízből.

Szintén messzire vezethető vissza a tűzijáték története is, ugyanis a hangoskodás elűzi a rontó szellemeket, a tűzijáték pedig kellően hangos ahhoz, hogy semmiféle gonosz erő ne vegyen bennünket körül.

Most pedig nézzünk körül a világban, hogy hol milyen babonákkal, és szokásokkal köszöntik az új esztendőt.

Dánia


A hangoskodás a világ számos pontján szerepet kap újévkor, így Dániában is, ahol régi tányérokat és cserepeket törnek össze, majd a törött darabokat a családtagoknak és a barátoknak ajándékozzák, így kívánva egymásnak boldog újévet.

Minél nagyobb a zaj, és minél több edénytörés hangzik el az újév kezdetén, annál boldogabb éve elé nézhetnek a dánok, ugyanis ez azt jelképezi, hogy sok baráttal vannak körülvéve.

Svájc


A svájciak igencsak furcsán köszöntik az új esztendőt, ugyanis éjfélkor egy gombóc fagylaltok dobnak a földre, ezzel biztosítva magukat a szerencséjükről.

Görögország


A görögöknél egészen hasonló módszer alakult ki, mint nálunk magyaroknál a gombócfőzéssel kapcsolatban, annyi különbséggel, hogy ők kenyeret sütnek, amibe pénzérmét rejtenek. A kenyeret felszeletelik, és aki a pénzérmés szeletet kapja, és nem nyeli le, vagy harap rá az érmére, az egészen biztosa nagy vagyonhoz jut majd a következő évben.

 

Olaszország

Az újévtől nem csak pénzt és szerencsét várunk, hanem szerelmet is. Kifejezetten az olaszok, akik ilyenkor piros fehérneműt viselnek, így a babona szerint könnyebben megtalálják a szerelmet. Ha viszont már megkapták élete párjukat hosszú időn keresztül együtt is akarnak lenni velük, ezért minél hosszabb spagettit készítenek, ami a hosszú életet szimbolizálja.

Spanyolország


A spanyol szokások nagyban megegyeznek az olasszal, ugyanis ők is hisznek a piros fehérnemű viselésében. Emellett pedig szőlőt majszolgatnak, méghozzá éjfél előtt 12 szemet. Ezzel szimbolizálva a tizenkét hónapot, így a babona szerint minden hónapban szerencséjük lesz.

Latin-Amerika


A rossz szellemek elűzése a világ szinte minden pontján fontos az újév kezdetekor. Rioban például egy vödör vízzel öntik le éjfélkor az ablakokat, ezzel megtisztítva a házukat a negatív energiáktól.

India


Hozzánk hasonlóan Indiában sem szabad újévkor semmit kidobni, mert ezzel megfosztanák maguktól a szerencsét. Amit viszont minden indiaink meg kell tenni újévkor, az a zarándokút. A régi hagyományok szerint az újév első napján minden indiainak el kellett zarándokolni egy szent helyre, mára azonban már enyhítettek a hagyományokon, és elegendő, ha csak egy közeli templomba zarándokolnak imádkozni.


Híres zarándokhely az amritszari-arany-templom

Ahogy látjuk tehát számos, szokás és babona vesz bennünket kerül, főleg az új év első napján. Akár hiszünk bennük, akár nem a vonzás törvénye talán az összes babonánál és hagyománynál fontosabb. Ha valamit igazából elhiszünk, az valószínűleg pozitívan hat majd ránk, és  bevonzza, vagy közelebb visz minket vágyaink megvalósításához.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol