.

Néhány szó a spanyol HúsvétrólSemana Santa


„A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így, mert az ünnepek valóban kb. egy hétig tartanak, kezdve a Domingo de Ramos-szal (Csokrok vagy Ágak vasárnapja, nálunk Virágvasárnap) a Domingo de Resurección-ig bezárólag (Feltámadás vasárnapja).

Spanyolország alapvetően katolikus ország, tehát természetes, hogy a Semana Santa az egyik legnagyobb egyházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta az fiesta.

Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgőzzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem időzítenek ezekre a napokra.

Már csak azért sem, mert nem mindegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az ünnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, Catalunyában nem, viszont itt Húsvét hétfő még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek az mindenhol nagypéntek, legalább abban egyetértenek.

Hogyan ünnepelnek?

A Domingo de Ramos napján a katolikus hívők Jézus Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal, ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak későbbi szenvedésében is.

A Feltámadás vasárnapját (Domingo de Resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívők: misével, körmenettel.

Meglepő, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a Domingo de Ramos alkalmával az északi régiókban sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes, mert a húsvéti tojás alapvetően egy német hagyomány, igaz, szerte a világon elterjedt.

A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet. ilyenkor körbeviszik a „virgen”-jüket vagy a saját „Jézusukat” - ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van „saját” szentjük, Máriájuk, Jézusuk - nem gúnyosan értem, ezek a tények.

A leghíresebb körmenet a sevillai és a malagai. Országos hír volt, amikor a viharok miatt kétszer is meghiúsult Sevillaban a Szent Szűz körbevitele. Itt ezt nagyon komolyan veszik.

 

Milliók indulnak útnak

Azoknak, akiknek a húsvét kevésbé bír vallási jelentőséggel, a Semana Santa elsősorban a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Körülbelül 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része inkább belföldre, mint külföldre.

Már most látszik, hogy az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több mint 75 százalékos, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.

Costa Braván a telt ház garantált. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál Semana Santa-menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.


Torrijas

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék tölteni ezeket a napokat, itt van lehetőségük mindenre. Ez a hósvét a szezonnyitó hétvégéje, innentől az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ pénztárcájának megfelelő formát.

Forrás: határárkelő

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol