.

Néhány szó a spanyol HúsvétrólSemana Santa


„A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így, mert az ünnepek valóban kb. egy hétig tartanak, kezdve a Domingo de Ramos-szal (Csokrok vagy Ágak vasárnapja, nálunk Virágvasárnap) a Domingo de Resurección-ig bezárólag (Feltámadás vasárnapja).

Spanyolország alapvetően katolikus ország, tehát természetes, hogy a Semana Santa az egyik legnagyobb egyházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta az fiesta.

Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgőzzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem időzítenek ezekre a napokra.

Már csak azért sem, mert nem mindegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az ünnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, Catalunyában nem, viszont itt Húsvét hétfő még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek az mindenhol nagypéntek, legalább abban egyetértenek.

Hogyan ünnepelnek?

A Domingo de Ramos napján a katolikus hívők Jézus Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal, ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak későbbi szenvedésében is.

A Feltámadás vasárnapját (Domingo de Resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívők: misével, körmenettel.

Meglepő, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a Domingo de Ramos alkalmával az északi régiókban sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes, mert a húsvéti tojás alapvetően egy német hagyomány, igaz, szerte a világon elterjedt.

sant_feliu_guixols.jpg
Saint Feliu

A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet. ilyenkor körbeviszik a „virgen”-jüket vagy a saját „Jézusukat” - ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van „saját” szentjük, Máriájuk, Jézusuk - nem gúnyosan értem, ezek a tények.

A leghíresebb körmenet a sevillai és a malagai. Tavaly országos hír volt, hogy a viharok miatt kétszer is meghiúsult Sevillaban a Szent Szűz körbevitele. Itt ezt nagyon komolyan veszik.

 

Milliók indulnak útnak

Azoknak, akiknek a húsvét kevésbé bír vallási jelentőséggel, a Semana Santa elsősorban a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Körülbelül 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része inkább belföldre, mint külföldre.

Már most látszik, hogy az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több mint 75 százalékos, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.

Costa Braván a telt ház garantált. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál Semana Santa-menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.

torrijas.jpg
Torrijas

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék tölteni ezeket a napokat, itt van lehetőségük mindenre. Ez a hósvét a szezonnyitó hétvégéje, innentől az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ pénztárcájának megfelelő formát.

Forrás: határárkelő

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china