.

Néhány furcsaság Észak-KoreábólNapjainkban Kim Dzsongun az észak-koreai szocialista rezsim alapítója, Kim Ir Szen unokája irányítja az országot.

 

A Kim dinasztiát hatalomra kerülése, a múlt század 50-es éveinek közepétől, a diktarúra és a személyi kultusz kiépítése jellemezte. Mára sikerült annyira beprogramozni a népbe a Kim család kötelező tiszteletét, hogy vannak akik el is hiszik milyen csodálaos eberek a vezetőik. Ami csodálni való bennük az az, hogy Kimdzsongun még mindig hatalmon van, pedig lassan fő támogatója, Kína is kihátrál országa mögül.

A Kim dinaszia


KimI Ir Szen,  Kim Dzsog Il, Kim Dzsongun
A nagypapa és a papa és az unoka


Az alábbi néhány mondat jellemzi az Észak-Koreában uralkodó viszonyokat.


1. Észak- és Dél-Korea hivatalosan még ma is hadban áll egymással, mivel a két ország közötti háború 1953-ban csak fegyverszünettel zárult le.

2. Bár 1955-ben az önellátást és teljes függetlenséget célul kitűző ún. dzsucse lett Észak-Korea hivatalos ideológiája, de az ország folyamatosan Kína és a Szovjetunió gazdasági támogatására szorult.

3. Az 1960-as évektől már csak „nagy vezérként” emlegetett Kim Ir Szen április 15-ei születésnapja az ország elsőszámú ünnepe lett. Az országban 1970-től tűntek fel a Kim Ir Szen-, később pedig a Kim Dzsongil- jelvények, amelyeket hivatalos eseményeken napjainkban is mindenkinek a szíve fölött illik viselnie.

4. A mesterséges elzártságban élő Észak-Korea 1965 óta nem tesz közzé részletes gazdasági terveket és statisztikát, szociális és demográfiai adatokat.

5. Az 1960-as évek közepétől kezdődő nagyszabású hadiipari és honvédelmi fejlesztés következtében Észak-Korea gazdasági fejlődése megtorpant, és az ország a 70-es évek végére fizetésképtelenné vált.

6. Kim Ir Szen dicsőítésére országszerte mintegy félezer szobrot emeltek. A legnagyobb, Phenjanban emelt szobor megközelítésekor kötelező egy virágcsokrot elhelyezni a talapzatnál. Az 1982-ben, Kim Ir Szen 70. születésnapjára Phenjanban felépített diadalív 25 500 fehér gránittömböt tartalmaz, mivel a vezér hetven év alatt ennyi napot élt meg.

7. Az 1990-es évek végén több országban diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy a KNDK nagykövetei az „örökös elnöknek” nyilvánított, de halott Kim Ir Szen aláírásával ellátott megbízóleveleket kívántak átadni.

8. Észak-Koreában 1997 óta az évek múlását elsősorban Kim Ir Szen 1912-es születésnapjától számolják (Dzsucse-naptár).

9. 1968-ban az észak-koreai hadsereg megkísérelte megölni a dél-koreai elnököt. A sikertelen merényletben az egység 31 tagjából 29, valamint 26 dél-koreai és 4 amerikai állampolgár is életét vesztette.

10. Kim Dzsong il főtitkárrá választásakor, 1997-ben a pártközpont gépkocsijainak rendszámát 2.16-tal kezdődőre változtatták, utalva a „kedves vezető” február 16-ai születésnapjára.

Múlt-kor

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol