.

Nazca vonalak az ősi Indiában?Egy szabályos római hatost formáló jegyre bukkantak India egyik nyugati tartományában egy domboldalon. A geológusok egyelőre még nem biztosak abban, hogy emberkéz, vagy a természet alkotta a VI jelet, mindenesetre paramétereit tekintve meglepően szabályosnak tűnik az alakzat.
 
A VI minden vonala megközelítőleg két méter széles és mély, illetve több mint 100 méter hosszú. A lelet a régészek figyelmét is felkeltette, főként azért, mert a hasonló hatalmas jelek a Peruban élő Nazca civilizációra voltak jellemzők.
 
A jelet Gujarat állam Kutch körzetében találták, Khvada településtől mindössze 3 kilométerre, melyet leginkább egy nagy kiterjedésű sós mocsár kapujaként tartanak számon. A Kutch területen számos régész csoport dolgozik, mivel egykor, i.e. 3000 és 1500 között ez volt a Harappan civilizáció lakóhelye. Ennek megfelelően a kutatók első gondolata az volt, hogy a dombba vájt jel ehhez a kultúrához tartozik, a területet immár 11 éve vizsgáló dr. RV Karanth geológus professzor azonban úgy véli, korai még bármilyen következtetést levonni.

A múlt földrengéseinek üledékeit, képződményeit és egyéb geológiai bizonyítékait tanulmányozó professzor szerint a természet műve is lehet a jel, bár az erózió általában egymással párhuzamos vonalakat húz, ebben az esetben azonban a jelek mindhárom szára más irányba néz, emellett pedig mélységük és szélességük is megegyezni látszik, tette hozzá.

Karanth megerősítette, hasonló formákkal sehol máshol nem találkoztak Indiában, legalábbis eddig, viszont a peruiaknál előfordult a most felfedezetthez hasonló szimbólum. A geometriai vonalak és az állatalakok az i.sz. 1-700 környékén a mai Peru területén élő Nazca nép révén váltak ismertté, ők azonban nem domboldalakban helyezték el ábrázolásaikat. A Nazca-vonalak a legelfogadottabb elméletek szerint csillagászati megfigyelések és számítások céljából készültek. A Ráktérítő a Kutch vidéken halad át, így ha emberi alkotás, akkor a VI is hasonló célokat szolgálhatott, emellett a harappanok szintén jól ismerhették a csillagászatot, erre utalnak egykori településeik utcáinak elrendezése, melyek szigorúan a négy égtáj felé irányultak.

A korszakból származó emlékek szerint a nép papjai, egyben csillagászai több bolygó pályáját követték végig és térképezték fel. Az ominózus domb tetején egy erődítmény falainak, több háznak és egy templomnak a maradványait is megtalálták, melyek a Kathiawad terület egy harcos csoportjához, a Kathi Darbarhoz tartozhattak.

Forrás: sg.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china