.

Naptárként szolgálhattak a Yazilikaya sziklaszentély anunaki ábrázolásaiŐsi kalendáriumként szolgálhattak a mai Törökország területén található Yazilikaya hettita sziklaszentély domborművei.


Svájci kutatók szerint a 3200 éves komplexum fontos vallási szerepet töltött be a Hettita Birodalom központja, Hattuszasz lakóinak életében. A bronzkori mészkőkomplexum nevének jelentése „feliratos szikla” – írja a New Scientist.


A sziklaszentély helyiségeinek falaiba vájt lapos domborművek egy része ókori mezopotámiai istenségeket, anunnakikat ábrázol. Egyes elméletek szerint az anunnakik idegen lények voltak, akik aranyat jöttek bányászni a Földre, de ismeretlen okokból eltávoztak a bolygóról.

Néhány szakember most új teóriával állt elő: úgy vélik, hogy noha a véseteket immár évtizedek óta tanulmányozzák a kutatók, az eddigi vizsgálatok azonban elsiklottak bizonyos kulcselemek fölött.

A Luwian Studies nevű nemzetközi nonprofit alapítvány elnöke, Eberhard Zangger és kollégája, a Bázeli Egyetemen dolgozó Rita Gautschy szerint a 12 istenséget ábrázoló véset az év hónapjait, míg a 30 ábrázolásból álló véset a hónapok napjait jelöli a luniszoláris naptár szerint.

Az istenábrázolások némelyike alatt felfedezett jelzések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a terület ősi lakói megpróbálták nyomon követni az idő múlását. A domborművek egy része pedig arról árulkodik, hogy a teliholdnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak.


A sziklavéseteknek otthont adó sziklák

(MTI)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol