.

A Naprendszer újabb bolygójának létére találtak bizonyítékotA Naprendszer modell, melyet az ember az elmúlt évezredben használt, talán újra korrekcióra szorul. De nem a Plútóról van szó, hanem egy "Kilencedik bolygóról."

 


A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) kutatói bejelentették, hogy bizonyítékot találtak egy "hatalmas bolygó létezésére, követve egy bizarr, nagyon nyújtott pályát a Naprendszer külső körzetében." A jeges gömböt "Kilences bolygónak" nevezték el.

A Caltech tudósai - Mike Brown, a planetáris csillagászat professzora, és Konstantin Batygin, a planetáris tudományok egyetemi adjunktusa - úgy vélik, hogy a bolygó tömege 10-szerese a Földének, és 5000-szer nagyobb a Plútó tömegénél.

"Ez lenne a valódi kilencedik bolygó," - mondta Brown egy nyilatkozatában. "Csak két igazi bolygót fedeztek fel az ősi idők óta, és ez lenne a harmadik. Ez egy jelentős darabja Naprendszerünknek, ami még mindig odakinn van, hogy megtaláljuk, ami elég izgalmas."

A Kilencedik bolygó gravitációja dominál a Naprendszer külső részén, sokkal inkább, mint bármely más ismert bolygó.<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/BZCnvEouQOo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A két kutató matematikai modellezésen és számítógépes szimulálásokon keresztül fedezte fel a Kilencedik bolygó potenciális létezését. Ami azt jelenti, hogy valójában nem látták.


"Bár eleinte meglehetősen szkeptikusak voltunk, hogy ez a bolygó létezhet, de ahogy tovább vizsgáltuk a pályáját, és hogy ez mit jelentene a külső Naprendszerre, egyre inkább meggyőződtünk arról, hogy odakint van," - mondta Batygin. "Ez az első alkalom több mint 150 éve, hogy szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a Naprendszer bolygóinak száma nem teljes."

Ám a jelenléte számos rejtélyes jellemzőjét megmagyarázná a Neptunuszon túl található jeges objektumokból és törmelékből álló mezőnek, az úgynevezett Kuiper-övnek, írták tanulmányukban, mely az Astronomical Journal legfrissebb számában jelent meg. (1) A hat legtávolabbi objektum ezen a területen mind elliptikus pályát követ a fizikai tér ugyanazon irányába - ami megletősen szokatlan és meglepő mintázat.

"Ez majdnem olyan, mintha hat mutató lenne egy órán, és mindegyik különböző sebességgel mozogna, és amikor ránézünk, pontosan ugyanazon a helyen lennének," - mondta Brown megjegyezve, hogy annak az esélye, hogy ez megtörténjen egy a százhoz. Az esélye, hogy mindegyik 30 fokkal lefelé döntött azonos irányban a Naprendszer bolygóinak jelenlegi síkjához képest, még inkább csillagászati, mintegy 0,007 százalék.

"Alapvetően ez nem történhet meg véletlenszerűen," - mondja Brown. "Úgy gondoltuk, hogy valami másnak kell alakítania ezeket a pályákat."

"A természetes válasz, hogy ez orbitális geometria, nem lehet igaz. Ez hosszú távon nem lehet stabil, mert végül azt okozza, hogy ezek a tárgyak és bolygók találkoznak, és összeütköznek," - mondta Batygin.

"De még így is nagyon szkeptikus voltam," - mondta Batygin. "Még soha nem láttam ilyet az égi mechanikában."


A másik dolog, hogy a Kilencedik bolygó segíthet magyarázatot adni arra, hogy a Naprendszerünk miért nem rendelkezik a leggyakoribb típusú bolygókkal, mivel a potenciális bolygó betöltené ezt az ürességet.

"Az egyik legmegdöbbentőbb felfedezés más bolygórendszerek esetében az volt, hogy a leggyakoribb típusú bolygó tömege a Föld és a Neptunusz között található," - mondta Batygin. "Eddig azt gondoltuk, hogy a Naprendszerből hiányzik ez a leggyakoribb típusú bolygó. Elvégre talán normálisabbak vagyunk."

Brown, aki jelentős szerepet játszott a Plútó törpebolygóvá való lefokozásában reméli, hogy ez a felfedezés megnyugtatja azokat az embereket, akiket még mindig bosszant a 2006-os bejelentés.

"Azokat az embereket, akik dühösek, amiért a Plútó már nem egy igazi bolygó, talán izgalomba hozza a tudat, hogy van egy igazi bolygó odakint, ami megtalálható," - mondta. "Most már mehetünk és megtalálhatjuk ezt a bolygót, így a Naprendszer ismét kilenc égitestből állhat."

Ennek ellenére Brown nem vágyik a dicsőségre, hogy ő figyelje meg a Kilencedik bolygót.

"Szeretném megtalálni," - mondta Brown. "De az is tökéletesen boldoggá tesz, ha valaki más találja meg. Éppen ezért tesszük közzé ezt a tanulmányt. Reméljük, hogy mások is ihletet kapnak, és elkezdik keresni."


http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2016/01/megtalaltak-naprendszer-kilencedik.html#more

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol