.

A Naprendszer újabb bolygójának létére találtak bizonyítékotA Naprendszer modell, melyet az ember az elmúlt évezredben használt, talán újra korrekcióra szorul. De nem a Plútóról van szó, hanem egy "Kilencedik bolygóról."

 


A Kaliforniai Technológiai Intézet (Caltech) kutatói bejelentették, hogy bizonyítékot találtak egy "hatalmas bolygó létezésére, követve egy bizarr, nagyon nyújtott pályát a Naprendszer külső körzetében." A jeges gömböt "Kilences bolygónak" nevezték el.

A Caltech tudósai - Mike Brown, a planetáris csillagászat professzora, és Konstantin Batygin, a planetáris tudományok egyetemi adjunktusa - úgy vélik, hogy a bolygó tömege 10-szerese a Földének, és 5000-szer nagyobb a Plútó tömegénél.

"Ez lenne a valódi kilencedik bolygó," - mondta Brown egy nyilatkozatában. "Csak két igazi bolygót fedeztek fel az ősi idők óta, és ez lenne a harmadik. Ez egy jelentős darabja Naprendszerünknek, ami még mindig odakinn van, hogy megtaláljuk, ami elég izgalmas."

A Kilencedik bolygó gravitációja dominál a Naprendszer külső részén, sokkal inkább, mint bármely más ismert bolygó.<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/BZCnvEouQOo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A két kutató matematikai modellezésen és számítógépes szimulálásokon keresztül fedezte fel a Kilencedik bolygó potenciális létezését. Ami azt jelenti, hogy valójában nem látták.


"Bár eleinte meglehetősen szkeptikusak voltunk, hogy ez a bolygó létezhet, de ahogy tovább vizsgáltuk a pályáját, és hogy ez mit jelentene a külső Naprendszerre, egyre inkább meggyőződtünk arról, hogy odakint van," - mondta Batygin. "Ez az első alkalom több mint 150 éve, hogy szilárd bizonyítékunk van arra, hogy a Naprendszer bolygóinak száma nem teljes."

Ám a jelenléte számos rejtélyes jellemzőjét megmagyarázná a Neptunuszon túl található jeges objektumokból és törmelékből álló mezőnek, az úgynevezett Kuiper-övnek, írták tanulmányukban, mely az Astronomical Journal legfrissebb számában jelent meg. (1) A hat legtávolabbi objektum ezen a területen mind elliptikus pályát követ a fizikai tér ugyanazon irányába - ami megletősen szokatlan és meglepő mintázat.

"Ez majdnem olyan, mintha hat mutató lenne egy órán, és mindegyik különböző sebességgel mozogna, és amikor ránézünk, pontosan ugyanazon a helyen lennének," - mondta Brown megjegyezve, hogy annak az esélye, hogy ez megtörténjen egy a százhoz. Az esélye, hogy mindegyik 30 fokkal lefelé döntött azonos irányban a Naprendszer bolygóinak jelenlegi síkjához képest, még inkább csillagászati, mintegy 0,007 százalék.

"Alapvetően ez nem történhet meg véletlenszerűen," - mondja Brown. "Úgy gondoltuk, hogy valami másnak kell alakítania ezeket a pályákat."

"A természetes válasz, hogy ez orbitális geometria, nem lehet igaz. Ez hosszú távon nem lehet stabil, mert végül azt okozza, hogy ezek a tárgyak és bolygók találkoznak, és összeütköznek," - mondta Batygin.

"De még így is nagyon szkeptikus voltam," - mondta Batygin. "Még soha nem láttam ilyet az égi mechanikában."


A másik dolog, hogy a Kilencedik bolygó segíthet magyarázatot adni arra, hogy a Naprendszerünk miért nem rendelkezik a leggyakoribb típusú bolygókkal, mivel a potenciális bolygó betöltené ezt az ürességet.

"Az egyik legmegdöbbentőbb felfedezés más bolygórendszerek esetében az volt, hogy a leggyakoribb típusú bolygó tömege a Föld és a Neptunusz között található," - mondta Batygin. "Eddig azt gondoltuk, hogy a Naprendszerből hiányzik ez a leggyakoribb típusú bolygó. Elvégre talán normálisabbak vagyunk."

Brown, aki jelentős szerepet játszott a Plútó törpebolygóvá való lefokozásában reméli, hogy ez a felfedezés megnyugtatja azokat az embereket, akiket még mindig bosszant a 2006-os bejelentés.

"Azokat az embereket, akik dühösek, amiért a Plútó már nem egy igazi bolygó, talán izgalomba hozza a tudat, hogy van egy igazi bolygó odakint, ami megtalálható," - mondta. "Most már mehetünk és megtalálhatjuk ezt a bolygót, így a Naprendszer ismét kilenc égitestből állhat."

Ennek ellenére Brown nem vágyik a dicsőségre, hogy ő figyelje meg a Kilencedik bolygót.

"Szeretném megtalálni," - mondta Brown. "De az is tökéletesen boldoggá tesz, ha valaki más találja meg. Éppen ezért tesszük közzé ezt a tanulmányt. Reméljük, hogy mások is ihletet kapnak, és elkezdik keresni."


http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2016/01/megtalaltak-naprendszer-kilencedik.html#more

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china