.

Nap-éj egyenlőségNap-éj egyenlőség és következménye

Elöször tisztázni kell mit is jelent a nap-éj egyenlőség. Nem kell hozzá sok fantázia pont az jelenti, mint ami a nevében is benne van. Egy olyan csillagászati esemény, amikor egyforma hosszú a nappal és az éjjel. Ez akkor fordul elő, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. Ílyen helyzet egy évben kétszer fordul elő.

Tavaszi nap-éj egyenlőség:  2024. március 20, szerda 03:07.

Tavaszi nap-éj egyenlőség, után a nappalok hossza növekszik, az őszi nap-éj egyenlőség után pedig, a nappalok rövidülnek

Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz. Ez nagyon jól kiszámolható. Percnyi pontosan lehet tudni, csillagászati értelemben a tavasz mikor kezdődik. Az idén március 20-án, szerdán 03:07-kor.

A tavaszi napéjegyenlőséghez számos népszokás kapcsolódik, amelyek az évszakok változását és a természet újjászületését ünneplik.


A tűz a fényt és a meleget jelképezi, ezért a tavaszi napéjegyenlőségkor is gyakran gyújtanak tüzet. A tűzgyújtásnak az volt a célja, hogy elűzzék a sötétséget és a hideget, és hogy megünnepeljék a fény győzelmét a sötétség felett.
Jóslás, a  tavaszi napéjegyenlőségkor is gyakori , például a tojásfestés, a vízben úszó viaszgyertyákból való jóslás vagy a gyógynövénygyűjtés. 

A gyógynövények a természet erejét és az egészséget jelképezik. A gyógynövényeket gyakran használják gyógyító célokra, vagy díszítésre. A tavaszi nap-éj  egyenlőség idején szedett gyógynövényeknek különösen erős hatást tulajdonítanak
 
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol