.

Nagyobb mint az egyiptomiNem a gízai nagy piramis a világ legnagyobb ókori építménye


Ha valakit megkérdeznénk, szerinte melyik a világ legnagyobb piramisa, valószínűleg a gízait mondaná, vagy, ha név szerint nem is tudná a választ, mindenképpen egyiptomi tájak jelennének meg lelki szemei előtt.

Pedig egy mexikói piramis lekörözi az egyiptomi óriást: A növényzettel benőtt építményTeotihuacan piramisához hasonlítana, de nem látszik a tetejére épített templomtól

Cholula gigantikus piramisa a legnagyobb napjainkban ismert piramis. A Tlachihualtepetl, vagyis kéz alkotta hegy Mexikóban található, ám nem látható.
A piramist 1881-ben Adolf Bandelier svéd archeológus térképezte fel, aki csoportjával ásatásokat kezdett a környéken. A piramis Cholula egy 154 hektáros, archeológiai szempontból fontos leleteket tartalmazó terület része, melyet sok száz év alatt belepett a föld.

Oldalai 450 méteresek, magassága 66 méter. Megoszlanak a vélemények, ez-e a legnagyobb piramis, mivel attól függ, hogyan mérik a több részből álló építményrendszert. Így vagy a legnagyobb, vagy a harmadik legnagyobb a világon.


Valaha ilyen lehetett. Felépítése igen hasonló Teotihuacan Nap piramisáéhoz. A maketten jól látható, hogy a piramis több szintes. Ezeket hat átépítés alkalmával húzták egymás fölé.


A piramist feltáró archeológusok oltárokat és temetkezési helyeket találtak a piramis belsejében, időszámításunk előtt 900-ból való emberi maradványokkal és felajánlásokkal, melyek javarészt kerámiatárgyak voltak.

Oltárok. A piramis eredetileg templom lehetett, melyet Quetzalcoatl szélisten tiszteletére emelhettek az aztékok.
 
1931-ben és 1950-től kezdődtek el a piramist feltáró munkálatok. Csak kevés részét szabadították fel, és tették láthatóvá. A gigantikus mexikói piramis turisták kedvelt célpontjává vált. Belül hosszú alagútrendszer vezet, de csak 800 méternyit járhatnak be belőle a látogatók.

 
A hatalmas piramis tetején ma katolikus templom magaslik, Cholula számos templomának egyikeként, vitathatatlanul a legkülönlegesebb helyen. Mögötte a Popocatépetl nevű, 5426 méter magas, aktív vulkán látható.


Különös, hogy az ősi kultúra által tisztelt szélisten temploma az alapzat, de kétségtelen, hogy a katolikus templom kívül-belül nagyon szép.Femina
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol