.

Nagy fehér cápa teteme sodródott Marokkó előtt a Földközi-tengerbenMarokkó földközi-tengeri felségvizein egy nagy fehér cápa felszínen sodródó tetemét fedezték fel a partok közelében.


A felfedezés azért számít jelentősnek, mert az elmúlt három-négy évtizedben drasztikusan lecsökkent a Földközi-tengerben élő nagy fehér cápák egyedszáma, és már csak nagyon ritkán lehet észlelni ezeket a ragadozókat a mediterrán vizeken. 

2017. március 21-én a marokkói Al Hozeima-öböl közelében helyi halászok figyeltek fel a felszínen sodródó hatalmas cápatetemre, amelyet kivontattak a partra. Az elhullott nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) lemérték, az állat teljes testhossza 4 méter, a súlya pedig kereken egy tonna volt. 

A világtenger legnagyobb recens húsevő cápája, a heringcápafélék családjába (Lamnidae) tartozó nagy fehér cápa a Földközi-tengerben is honos fajnak számít. Egészen az 1960-as, 70-es évekig nem ment ritkaságszámba a nagy fehér cápa észlelése a mediterrán vizeken, az elmúlt négy évtizedben azonban ritka kuriózummá vált a megfigyelésük. 


az 1980-as évek elejétől legalább 60 százalékkal csökkent a nagy fehér cápák földközi-tengeri állománya. A mintegy másfél évszázadot felölelő megfigyelések azt mutatják, hogy a Földközi-tenger medencéjén belül a fehér cápák állománya néhány pontra koncentrálódik. 
A legtöbb észlelés Olaszország nyugati partvidékéről, a Tirrén-tenger térségéből származik, de ugyancsak fontos radiánspontnak tekintik a Tunézia és Szicília közötti Messinai-szoros, illetve Málta tágabb térségét is.

Szemben az atlanti vagy csendes-óceáni állomány egyedeivel, földközi-tengeri fehér cápát még sohasem sikerült jeladóval felszerelni, ezért ismeretlenek a vándorlási szokásaik. 


Nem lehet megnyerőnek mondani anagy fehér "mosolyát"

Érdekes statisztikai tény, hogy a Földközi-tenger vizéből ismerjük a leghatalmasabb nagy fehér cápákat. Az abszolút rekorderként elkönyvelt, a Máltához tartozó Filfla szigete mellett 1987. április 17-én egy helyi tonhalhalász, Alfred Cutajar horgára akadt példány teljes testhossza 7 méter 13 centiméter volt.  - írja az origo


Az 1987 áprilisában Málta partjainál kifogott rekorder példány

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol