.

A nagy aszteroida becsapoódás előtt már elkezdődött a dinoszauruszok kihalásaEgy új tanulmány szerint már jóval a Chicxulub aszteroida 66 millió évvel ezelőtti becsapódása előtt mérgező higanyszint fenyegette a földi élővilágot – írja a ScienceAlert. A felfedezés tovább bonyolíthatja a dinoszauruszok kihalása körüli vitát: míg egyes kutatók úgy vélik, hogy a hatalmas aszteroida hozta el a dinoszauruszok alkonyát, addig más szakértők szerint ennél komplexebb lehetett a folyamat.

Korábban már bizonyították, hogy több tízezer évvel a becsapódás előtt a vulkáni aktivitás drámaian növekedett, a folyamat a légkörbe áramló részecskék révén többek közt klimatikus átalakulást is eredményezhetett. A hosszú időn át tartó kitörések alakították ki az indiai Dekkán-trapp nevű formációt.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban megkövesedett kagylókat elemezve megállapította, hogy a kitörések hatására látványosan nőtt az atmoszféra higany- és szén-dioxid-koncentrációja. A mérgező higany az óceánba kerülve igen reakcióképessé válik, az anyagot felveszik a fitoplanktonok, melyeket aztán a kagylók fogyasztanak el.

A kagylókat vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy a vulkanizmus már jóval a becsapódás előtt globálisan megváltoztatta az éghajlatot és az ökoszisztémát.

Az átalakulás nagyjából 250 ezer évvel a dinoszauruszok eltűnése előtt kezdődött.

Egyelőre korai kijelentei, hogy a szén-dioxid és a higany szintjének látványos növekedése állt a tömegkihalás hátterében, az elméletet további bizonyítékokkal kell alátámasztani. Az új tanulmány ennek ellenére tovább árnyalja a korszakról kialakított képet.


Forrás: 24.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol