.

Nádhajóval a Csendes-óceánon 2017-ben2017 februárjában nádhajóval szeretnének eljutni Dél-Amerikából Ausztráliába


Ünnepélyes ceremónián avatta fel Evo Morales bolíviai elnök a Viracocha III. nevű nádhajót, amellyel egy 11 fős nemzetközi legénység arra készül, hogy a Csendes-óceánt átszelve 2017-ben a dél-amerikai kontinensről eljut Ausztráliába. Az expedíció a latin-amerikai kontinens indián őslakóinak tengerhajózási tudományát akarja bizonyítani.

Evo Morales a nádhajó modelljével


Az inka főistenről elnevezett, 18 méter hosszú és 4,5 méter széles hajót széles levelű nádból építették a Titicaca-tónál a bolíviai ajmara indiánok, akik 18 tonna nádat használtak fel hozzá. A Viracocha III nevű hajó 2017 februárjában a chilei Arica kikötőjéből indul útnak, mivel Bolíviának nincs tengeri kijárata.
 

"Ez a hajó bolíviai, mivel alapanyaga bolíviai, építői is azok, és népünk és őseink energiáját, erejét testesíti meg” – hangoztatta az avatóünnepségen Erick Katari hajóépítő.


 A 11 tagú legénység chilei, bolíviai és amerikai lesz, és 18 ezer kilométert tervez megtenni hat hónap alatt. Kapitánya az 51 éves Phil Buck amerikai biológus lesz. Az expedíció útközben ki fog kötni Mangareva szigetén a polinéz szigetvilágban, Tahitin és a Fidzsi-szigeteken is.

Evo Morales államfő az avatóünnepségen kérte “a Földanyát, hogy gondoskodjon a legénységről a kalandos úton, és hangoztatta, hogy ha megérkeznek Ausztráliába, “hősként fogják ünnepelni őket”. David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter szerint a hajó válságokkal teli napjainkban a népek egységének, barátságának, összhangjának és összetartozásának az üzenetét viszi.

A Viracocha III. Phil Buck harmadik expedíciója lesz, amellyel bizonyítani akarja, hogy Dél-Amerika ősi hajósai képesek voltak átszelni az óceánt. Thor Heyerdahl, a híres norvég tudós és kalandor hatására 2000-ben az első Viracocha nádhajón Chile partjaitól a Húsvét-szigetre hajózott. 2003-ban akart eljutni Ausztráliába a Viracocha II. hajóján, de útját fel kellett adni, mert a jármű megsérült.
 


Viracocha II.

 


“Biztos vagyok abban, hogy második kísérletünk sikeres lesz, és elérjük Ausztrália partjait” – mondta Buck még októberben, amikor a nádhajó építését felügyelte.


A hajót La pazban a házak között építették, innen szállították Chillébe, ott fejezik be építését, hogy átszelje a Csendes-óceánt.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol