.

A muzulmán Málaga

A mór város védelmi erőssége az Alcazaba ma is jó állapotban van.
 

Az andalúziai muszlim kor előzményei

 
Malagát Kr e. 800 körül ’Malaka’ néven alapították a föníciaiak. Terjeszkedésüknek Cadiz volt az első lépése, ahol Kr e. 1100 tidején jelentek meg az első föniciai hajósok és telepesek. A Földközi-tenger keleti vége, a föníciaiak hazája és az Atlanti-óceán partján lévő Cadiz egymástól igen távol van, ezért közbeeső állomásként  jól jött az időkozben megalapított Málaga.
Az ókorban a változások etizedek, évszézadok alatt alakultak ki.Néhény széz év elmúltával, az időszámításunk előtti Vi.-IV. században a punok vették át a hatalmat  föníciaiaktól, majd őket a rómaiak szorították ki az Ibériai-félszigetről
A római birodalom bukása után a vizigótok telepedtek meg a birodalom maradvényain. Csupán 2-300 évig élvezhették népszerűtlen hatalmukat, mert 711-ben az afrikai berberek, Tarik Ibn Ziyad vezetésével megkezdték Hispánia meghódítását.
 

A példásan karbantartott alcazaba a jelenlegi belvárosban a közel kétezer éves római anfiteátrum felett 

Az arabaok néhény évtized alatt eljutottak a Pireneusokig, sőt az azon túli a francia terültekig. Hóditásaikat azonban csak az Ibériai-félsziget déli részén tudták hét évszézadon kereszül fenntartani. 
Ennek titka,vallási toleranciájuk volt. Az őslakosok megőrizhették keresztény hitüket, a zsidók pedig kereskedelmi és pénzugyi tevékenységükkel tudtak beépülni az arab eredetű, de már mórnak nevezett kultúra társadalmába. 
A hódítók letelepedtek, Andaluziát hazájuknak tekintették és virágzó kultúrát, hoztak létre. Cordoba az ezredfordulóra Európa kulturális fővárosává vált, Európa többi részéből jöttek tanulni a cordobai egyetemre.

Andalúzia déli részén Málaga a tengerre biztosított kijáratot. Innen leginkább bort, mazsolát, fügét szállítottak. Malaga a Granadai emírség tengeri kapujává vált. 


Malaga mint a granadai emírség tengeri kijárata

A XIV.- XV. századra lakosága elérte a 15 ezer főt, ami jelentős népességnek számított ebben az időben. A sűrün beépített belváros házaira jellemző volt a belső udvar, ahol a családok élete zajlott. Az utca felé a biztonság növelése miatt kevés ablakot ablakot tettek.A muzulmén Malaga

A jelenleg is épülő metró kapcsán a várost határoló Gaudalhorce folyó túloldalán, a városfalon kívül, szabályos utcákból álló külvárost találtak. 
Ennek a fejlódésnek vetett véget 1487-ben a keresztány csapatok négy hónapig tartó ostroma. A város elfoglalása után lakóit rabszolgává tették, vagy megölték.

Nincs kegyelem

A 15 ezer lakosból kiválasztottak 25 mudajer családot akiknek hűségesküjük után meghagyták életét és vagyonát. A városba Spanyolország északi részéről pótolták a népességet..
 

Így ért véget a a hét évszázados  mór kultúra Malagában.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol