.

A muszlimok is ünnepelhetnék saját ünnepeiket SpanyolországbanA spanyol kormány azt tervezi, hogy az iszlám jelentős ünnepeit munkaszüneti nappá nyilvánítja. Az igazságügyi minisztérium tervezete szerint, akik muszlimnak vallják magukat, azoknak nem kell dolgozniuk saját ünnepnapjaikon, de a keresztény ünnepeken már igen.

 


Javier Herrera-García Canturri, az igazságügyi minisztérium tanácsadója az új spanyol munkaügyi törvénytervezet kapcsán adott interjút az Europa Pressnek.

Canturri a lapnak elmondta, a munkaszüneti napok szabályzása jelenleg igencsak változatos az országban: vannak olyan autonóm közösségek, melyek egy évben (maximum) 13 napot nyilváníthatnak munkaszüneti nappá, de általában az a legjellemzőbb, hogy a központi kormányzat által kijelölt 9 napon nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak.

A mostani munkatörvény által előírt 9 kötelező munkaszüneti napból 6 keresztény ünnepekhez, például a karácsonyhoz, a vízkereszthez köthető.

Az új törvénytervezet azonban megengedné, hogy különböző vallási felekezetekhez tartozók, többek között a muszlimok számára is legyenek hivatalos munkaszüneti napok. Így például minden spanyolországi muszlimnak – legalábbis azok, akik annak tartják magukat – nem kellene dolgoznia Ramadánkor. 2010 óta az észak-afrikai spanyol enklávékban már létezett iszlám ünnepekhez köthető munkaszüneti nap, ám az új tervezet szerint ez kormányzati döntési körbe kerülhet be, így nemcsak Afrikában, hanem már Spanyolországban is ünnepelhetnének a munkaszüneti napokon a muszlimok.

A kormány azonban kötelezővé tenné, hogy a munkamentes napokért cserébe a muszlimoknak dolgozniuk kellene a keresztény ünnepeken.


888.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol