.

Működő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékébenMűködő pendrive-ot találtak egy leopárdfóka több mint egy év után felolvasztott ürülékében Új-Zélandon.


Leopardfóka

Az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) tengerbiológusa, Krista Hupman vizsgálta meg az egy évvel korábban begyüjtütt, és lefagyasztott leopardfóka ürülékét, amiben meglepő dolgot talált, egy pendrive-ot.
A minták azért fontosak, mert azokból ismerhetik meg  ezeknek az antarktiszi ragadozóknak az étrendjét, bepillantást nyerhetnek egészségi állapotukba és képet kaphatnak arról, hogy hogyan élnek Új-Zéland vizeiben - olvasható a NIWA honlapján.

Krista Hupman és a LeopardSeals.org nevű helyi szervezet munkáját rengeteg önkéntes segíti szerte az országban, akik begyűjtik a mintákat és elküldik őket elemzésre.

2017 novemberében egy sovány leopárdfókától gyűjtött ürüléket egy helyi állatorvos az Új-Zéland Déli-szigetén lévő Invercargill egyik strandján, majd a mintát elküldte Hupmannak, aki el is helyezte azt a NIWA egyik fagyasztójában.

A minta több mint egy éven át pihent az intézetnél, mígnem két önkéntes megkezdte a feldolgozását. A nem túl kellemes procedúra keretében a mintákat először felolvasztják, majd alaposan átrostálják, szétválogatva a csontokat, tollakat, a hínárt és egyéb dolgokat.A két önkéntes az utóbbi szakaszban fedezte fel a pendrive-ot.
"Nagyon aggasztó, hogy ezeknek a lenyűgöző antarktiszi állatoknak ilyesfajta műanyagok kerülnek a gyomrába" - mondta Jodie Warren, az önkéntesek egyike.

A pendrive-on oroszlánfókákról találtak fotókat és egy videót is

Az elmúlt év viszontagságai ellenére a pendrive meglepően jó állapotban volt, ezért néhány hétig hagyták száradni annak reményében, hogy sikerül megnézni a rajta lévő információt.

Az intézet munkatársainak sikerült életre kelteniük az eszközt, rajta fotókkal, méghozzá oroszlánfókákról, amelyeket az Új-Zéland déli vidékén lévő Porpoise Baynél kaptak lencsevégre, valamint egy videót, amelyen egy nőstény oroszlánfóka játszik a kicsinyével a sekély vízben.A felvételek készítőjére utaló egyetlen nyom egy kék színű kajak orra, amely belóg a fotókba.

A pendrive-on talált videó:


<iframe width="690" height="388" src="https://www.youtube.com/embed/4cfjIOXJsao" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


MTI.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol