.

Működik, pedig nem hittek benne
Mégis működik a teljesen új elveken működő térmeghajtó

Roger Shawyer évekkel ezelőtt otthagyta jól fizető programmenedzseri állását az EADS Astrium űrcégnél, hogy aztán évekkel később előálljon egy olyan ötlettel, amelyen a humorra kevésbé fogékony feltalálók is jót mosolyogtak. Ez nem csoda, hiszen találmányának a tudomány jelenlegi állása szerint nem lenne szabad működnie – csakhogy a NASA legújabb tanulmánya szerint nagyon is működik.

A dolog, amit Shawyer feltalált nem más, mint az EmDrive, vagyis egy olyan elektromágneses hajtómű, amely a tolóerőt egészen újfajta módon, mikrohullámok segítségével állítja elő. A mikrohullámok létrehozásához szükséges energiát pedig napenergiából nyeri, így (mivel más üzemanyagra nincs is szüksége) elvileg örökké tud működni.

A működési elvvel egy kis bökkenő van: hogy tökéletesen ellentmond a lendületmegmaradás törvényének. Így nem csoda, hogy amikor Shawyer 2002-ben nyilvánosságra hozta terveit, több évtizedes rakétamérnöki tapasztalat ide vagy oda, a feltalálót mindenki hangosan kinevette. Mindenki, kivéve néhány kínai tudóst, akik 2009-re megépítették Shawyer hajtóművét, és ekkor jött az első meglepetés: az EmDrive ugyanis működött. És nem csak működött, de a kínaiak által mért 720 millinewtonos tolóerő nagyjából elegendő lett volna a műholdak manőverezését lehetővé tevő hajtómű legyártásához is.

A tudományos élet krémjének ekkor már kissé lehrvadt a gúnyos mosoly az arcáról, de végül is “csak” kínaiak csinálták a kísérletet, ráadásul a mérésekbe is hiba csúszhatott, így a többség még mindig azon a véleményen volt, hogy Shawyer hajtóműve nem működhet.

A hihetetlen eredmény ahhoz viszont éppen elég volt, hogy a hajtóművel a NASA is elkezdjen foglalkozni, akik Guido Fetta vezetésével szintén legyártották a saját EmDrive-jukat. A július 30-án közölt kutatási eredmények szerint pedig a technológia tényleg működik, és ezt mostmár nem csak a kínaiak állítják, hanem a világ legnagyobb űrkutatási hivatalának tudósai is. Igaz, a NASA által épített EmDrive teljesítménye jócskán elmarad a kínaiakétól, mindössze 3050 mikronewtonos teljesítményre képes, de ez jelenleg éppen semmit sem számít. A lényeg, hogy a technológia működik, és ez hosszabb távon olyan hihetetlen lökést adhat az űrutazásnak, amiről a tudósok eddig álmodni sem mertek.

"A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az RF rezonáns üreges meghajtó elgondolás, ami egyedülálló, mint elektromos meghajtású eszköz, olyan erőt termel, amely nem tulajdonítható semmilyen klasszikus elektromágneses jelenségnek sem, és ezért esetleg bizonyítja a kvantum vákuum virtuális plazmával történő kölcsönhatást." - állapítja meg a NASA.

Az egyetlen dolog, amit a Nasa tanulmánya nem tesz, hogy elmagyarázza, hogyan működik a meghajtó, helyette a számszerűsítehtő eredményeket, és a cél elérése érdekében alkalmazott eljárásokat mutatja be.
Most már több vizsgálat is megerősíti, hogy tolóerőt lehet létrehozni a "semmiből", ezáltal gyökeresen más jövő vázolható fel az emberiségnek.


Források:
http://player.hu/tech-auto/tech/emdrive-elektromagneses-hajtomu/
http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2014/08/egy-lehetetlen-termeghajtot-tesztelt.html

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol