.

Műhús nyomtatóból?A karácsonyi időszak alatt sok más mellett a húsfogyasztás mértéke is megnő a világon. Különösen így van ez Spanyolországban, ahol az emberek évente majdnem száz kilogramm húst esznek. A 3D-nyomtatás azonban ezen is változtathat, legalábbis ebben bízik egy Olaszországból származó, de Barcelonában élő vállalkozó és feltaláló, aki egy újfajta műhússal állt elő.

„Ez az első olyan termék, aminek a háromdimenziós megjelenése olyan, mint a húsé, az íze is tud olyan lenni, és eközben a rostos állag is megvan. Igazi alternatívája az állati eredetű húsnak" - mondta Giuseppe Scionti, aki részben a klímaváltozás miatt vágott bele a projektbe:

„A haszonállatoknak nagyobb környezeti hatásuk van az üvegházhatású gázok tekintetében, mint az összes közlekedési eszköznek együttvéve. A FAO szerint az üvegházhatású gázok 14,5 százaléka az állatoktól, 13 százaléka a közlekedésből származik" - folytatta Scionti.

A túlzott húsfogyasztás az egészségünkre nézve is káros. Sokan azonban elkezdtek változtatni az életmódjukon. Európában pár év alatt négy és félszeresére emelkedett a húshelyettesítő termékek piaca. Egy élelmezési szakértő, Martínez Obiols szerint a nyomtatott hús valóban egészségesebb, mint az igazi:

„A háromdimenziós nyomtatással előállított hús borsóból, rizsből és tengeri moszatokból származó fehérjéből készül. Az aminosavak eloszlása kiegyensúlyozott, és ideális táplálkozási szempontból. Ha egy proteinszeletet vagy proteinshake-et is bátran ajánlhatok, akkor miért ne ajánlhatnék egy proteinsteaket? Már ha olyan íze van, mint egy steaknek. Az íz ellenőrzése nagyon fontos."

A laboratóriumban még kísérleteznek az ízekkel, de a cél az, hogy a nagyüzemi gyártás beindulásával minél többen ehessenek egészséges és fenntartható ételeket.Forrás: euronews
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol