.

​Mozaikok és csempe díszítések Costa del Solon

Szerző:
Gesler György

 

Mozaik és csempe díszítések Costa del Solon 

 
A korábbi építészeti és épület díszítési elemek bemutatását Costa del Solon ezúttal egy ősi, később magas művészi rangra emelt látványossággal szeretném folytatni. Mozaikok lesznek a témája írásomnak, mivel változatosságuk és szépségük nagy mértékben hozzájárul a környezetünk szeretetéhez.
Ki gondolná, hogy a végtelenül színpompás későbbi mozaikok , feltételezések szerint, egyszerű fekete és fehér kövek, esetleg kavicsok, a padlóra kirakott egyszerű geometriai ábráival kezdődött. A szó görög és latin eredetű jelentése a Muzsák műve, ebből is kitűnik , hogy milyen megbecsült és nagyra tartott műfaj volt a mozaik, ami nem változott. Természetesen nemcsak Costa del Solon , de egész Spanyolországban is, hiszen a kerámia nagyon jelentős szerepet játszott és játszik a mai napig így a mozaikok is többnyire ebből az anyagból kisebb, nagyobb méretekben készültek. A felhasználás és ábrázolás végtelen lehetőségeket teremtett ,mert a tagadhatatlan arab-mór hagyományok és díszítések gazdag tárháza lehetőséget biztosított a színes, változatos mozaikokra.
 

A mór és az arab kultúra nagy előszeretettel használta a kerámiát, így természetesen a saját vallási elképzeléseik is remekül megjelenhettek különböző szép és dekoratív kerámiákban.
Mindazonáltal nem felejtkezhetünk meg arról , hogy ezek a kerámia csempe-mozaikok bizony nem Svéd vagy Finnország hideg-zuzmós tájain vannak , hiszen az első adandó téli napon azonnal szétfagynának.Itt a mi napfényes Costánkon viszont örömmel tölt el színgazdag, vidám látványuk, de sajnos szomorúan meg kell állapítanom, hogy egyre kevesebbet készítenek , mintha az építkező befektetők épp ezen "spórolnának". 
 
 
    
Kétségkívül a legszebb és legegységesebb Marbella parkjában lévő mozaik padokkal körülvett szökőkút, ami számtalan jelenettel és csempe képpel ábrázolja a spanyol-andaluz kulturát és életet.
 
    

Nem sokkal maradnak el szépségükkel Los Monteros , azaz a Vadászok nevű urbanizáció, természetesen a vadászatot ábrázoló tüneményes, naiv szinpompás jelenetei szintén a padokon.

 
 
 
Igazi padló mozaikok a Los Monteros Hotel oszlopos kerengőjének folyosóján.

   

  

Nagy örömmel találtam rá ezekre a hűde "régi" évszámokkal és a művész aláírásával hitelesített, a valamikori piac melletti kis csobogókra.
  
A legtöbb település a hegyoldalon kanyargó girbe-gurba kis utcákból áll, nem csoda hát, hogy még a GPS előtti időkben nagy fontossággal bírt a Napnak és a Tengerpárás levegőnek vígan ellenálló csempe-mozaik útbaigazító helyi térképek.


  


 
 

Rendkívüliek és különlegesek az önálló egyéni művészek alkotásai, melyek a fél négyzetméterestől az épület egész falát beborítják. Többnyire csempe mozaikok, de színes fantázia képek és jelenetek.
 
 

 
Külön kell beszélni , hiszen Spanyolországban egy rendkívül  vallásos országban vagyunk, a sokféle Szűz Mária és Jézus ábrázoló mozaikokról, melyek igen gyakran nemcsak a templomokon,de a házak bejárata mellett is megjelennek.  
 

Sok magyarázatra nem szorulnak , egyszerűen gyönyörűek egy gyógyszertár  egy halpiacot ékesítő csempe mozaikok.  
Costa del Sol legjellegzetesebb figurája, akibe minduntalan belebotlunk a különböző régiségpiacokon és vásárokon, megcsodáljuk, ezt a tüneményes rézből és egyéb szobormintázó anyagokból készült legendás, vállára feltett mérlegével különböző halakat és tengeri herkentyüket áruló fiucskát

MIndenkinek szívből ajánlom, hogy ezeket a varázslatos, színes mozaikokat és csempéket a tájnak megfelelő módon, megbecsüléssel és szeretettel érdemeiknek megfelelően nézegessék és kedveljék 

 


 
 
 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol