.

​Mozaikok és csempe díszítések Costa del Solon

Szerző:
Gesler György

 

Mozaik és csempe díszítések Costa del Solon 

 
A korábbi építészeti és épület díszítési elemek bemutatását Costa del Solon ezúttal egy ősi, később magas művészi rangra emelt látványossággal szeretném folytatni. Mozaikok lesznek a témája írásomnak, mivel változatosságuk és szépségük nagy mértékben hozzájárul a környezetünk szeretetéhez.
Ki gondolná, hogy a végtelenül színpompás későbbi mozaikok , feltételezések szerint, egyszerű fekete és fehér kövek, esetleg kavicsok, a padlóra kirakott egyszerű geometriai ábráival kezdődött. A szó görög és latin eredetű jelentése a Muzsák műve, ebből is kitűnik , hogy milyen megbecsült és nagyra tartott műfaj volt a mozaik, ami nem változott. Természetesen nemcsak Costa del Solon , de egész Spanyolországban is, hiszen a kerámia nagyon jelentős szerepet játszott és játszik a mai napig így a mozaikok is többnyire ebből az anyagból kisebb, nagyobb méretekben készültek. A felhasználás és ábrázolás végtelen lehetőségeket teremtett ,mert a tagadhatatlan arab-mór hagyományok és díszítések gazdag tárháza lehetőséget biztosított a színes, változatos mozaikokra.
 

A mór és az arab kultúra nagy előszeretettel használta a kerámiát, így természetesen a saját vallási elképzeléseik is remekül megjelenhettek különböző szép és dekoratív kerámiákban.
Mindazonáltal nem felejtkezhetünk meg arról , hogy ezek a kerámia csempe-mozaikok bizony nem Svéd vagy Finnország hideg-zuzmós tájain vannak , hiszen az első adandó téli napon azonnal szétfagynának.Itt a mi napfényes Costánkon viszont örömmel tölt el színgazdag, vidám látványuk, de sajnos szomorúan meg kell állapítanom, hogy egyre kevesebbet készítenek , mintha az építkező befektetők épp ezen "spórolnának". 
 
 
    
Kétségkívül a legszebb és legegységesebb Marbella parkjában lévő mozaik padokkal körülvett szökőkút, ami számtalan jelenettel és csempe képpel ábrázolja a spanyol-andaluz kulturát és életet.
 
    

Nem sokkal maradnak el szépségükkel Los Monteros , azaz a Vadászok nevű urbanizáció, természetesen a vadászatot ábrázoló tüneményes, naiv szinpompás jelenetei szintén a padokon.

 
 
 
Igazi padló mozaikok a Los Monteros Hotel oszlopos kerengőjének folyosóján.

   

  

Nagy örömmel találtam rá ezekre a hűde "régi" évszámokkal és a művész aláírásával hitelesített, a valamikori piac melletti kis csobogókra.
  
A legtöbb település a hegyoldalon kanyargó girbe-gurba kis utcákból áll, nem csoda hát, hogy még a GPS előtti időkben nagy fontossággal bírt a Napnak és a Tengerpárás levegőnek vígan ellenálló csempe-mozaik útbaigazító helyi térképek.


  


 
 

Rendkívüliek és különlegesek az önálló egyéni művészek alkotásai, melyek a fél négyzetméterestől az épület egész falát beborítják. Többnyire csempe mozaikok, de színes fantázia képek és jelenetek.
 
 

 
Külön kell beszélni , hiszen Spanyolországban egy rendkívül  vallásos országban vagyunk, a sokféle Szűz Mária és Jézus ábrázoló mozaikokról, melyek igen gyakran nemcsak a templomokon,de a házak bejárata mellett is megjelennek.  
 

Sok magyarázatra nem szorulnak , egyszerűen gyönyörűek egy gyógyszertár  egy halpiacot ékesítő csempe mozaikok.  
Costa del Sol legjellegzetesebb figurája, akibe minduntalan belebotlunk a különböző régiségpiacokon és vásárokon, megcsodáljuk, ezt a tüneményes rézből és egyéb szobormintázó anyagokból készült legendás, vállára feltett mérlegével különböző halakat és tengeri herkentyüket áruló fiucskát

MIndenkinek szívből ajánlom, hogy ezeket a varázslatos, színes mozaikokat és csempéket a tájnak megfelelő módon, megbecsüléssel és szeretettel érdemeiknek megfelelően nézegessék és kedveljék 

 


 
 
 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china