.

Most ne utazzunk MarokkóbaNegyedik napja tartanak a tüntetések Marokkóban a tisztázatlan körülmények között meghalt halárus miatt.

 


Ez úgy tűnik, hogy régóta lappangó feszültséget hozott elő a demonstráló tömegekből a hatóságok munkáját illetően.

Napokkal azután is ezrek tiltakoznak az utcákon, hogy Mouchcine Fikri közvetlenül a rendőri intézkedést követően vesztette életét. Hétfőn éjszaka Rabatban, a parlament előtt tüntetett kitartóan a tömeg

- Nem a halárus az egyetlen áldozata a marokkói hatóságok erőszakos és megalázó bánásmódjának. Már előtte is nagyon sok embert megöltek a rendőrök – mondta egy marokkói jogvédő aktivista, Taib Madmad.

- Sok marokkói tüntet most, különböző társadalmi osztályokból. Ez egy valódi felkelés az erőszakos hatósági intézkedési gyakorlat ellen, nem élhetünk tovább így. Már nem csak az a fontos, hogy a halárus halálának közvetlenül vagy közvetve voltak okozói a rendőrök, hanem hogy tömegek indítanak forradalmat ez ellen a gyakorlat ellen szerte az országban – mondta marokkói egy diák, Rabab Rzini.

Az árustól elkobozták a halakat a rendőrök, és a szemétbe dobták. Az árus menteni akarta készletét, és ki szerette volna szedni a szemétből a halakat, amikor a rendőrök felszólították a kukásautó vezetőjét, hogy forgassa meg a jármű tartalmát. Ezt az árus nem élte túl.

Többen párhuzamot vonnak a marokkói halárus és a tunéziai zöldséges halála között, az utóbbi nyomán kirobbant tiltakozások szélesedtek ki az Arab Tavasz névem emlegetett, országokon átívelő felkelés-sorozathoz.

A marokkói tiltakozásokra a világ is figyel, hiszen novemberben ott tartják a COP22 klímacsúcsot.

Forrás:   http://hu.euronews.com/2016/11/01/felkelest-emlegetnek-a-marokkoi-tuntetok

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol