.

Montserrat, a Fekete Madonna otthonaMontserrat

 

Aki Barcelonában jár annak kihagyhatatlan a Montserrati monostor megtekintése. Sok mindent olvastunk, hallottunk  szépségérõl, történetérõl a hozzá fûzött legendákról.  Arra gondoltunk, ezt nekünk is látni kell.  A gondolatot követte a tett és utazásunk utolsó napjának délelõttjén ellátogattunk Montserratba.

Kanyargós hegyi út vezet az 1200 méter magas sziklák lábánál fekvõ monostorba.

 

A hegytetõn zsúfolásig telt parkoló fogad. Megállni, csak majd egy kilométer távolságra tudtunk a bejárattól. Annyira nem bántam, mert a bejárathoz tartó gyaloglást kárpótolta a fantasztikus kilátás.

 

Közben felötlött bennem ennek a helynek a történelme. A feljegyzések szerin 880 körül alapították. Elõször négy kis kápolna volt itt amely állítólag a homályos eredetû Fekete Madonna szobornak adott helyet.

A Fekete Madonna köré épült az a kultusz, amely Montserrat hírét és virágzását biztosította.  A szájhagyomány szerint, Szent Lukács készítette és Szent Péter hozta ide i.sz. 50-ben. Aztán a 880-ban a szobrot elrejtették a mórok támadásai elõl, ami olyan jól sikerült, hogy csak 1200 körül találták meg.

Ennek a történetnek ellentmond az a tény, hogy a carbonos kormeghatározás szerint a szobrot 1200 körül készítették.  A legenda ügyesen ötvözi ezt a kétféle információt.

A szobornak különbözõ csodákat tulajdonítanak. Állitólag az 1400-as években életet adott egy vízbefúlt 6 éves gyereknek, majd egy másik hasonló, korú szekér alá esett összetört csontú fiut egészségesen támasztott fel a halálból. Ez a középkori reklám meg is hozta az eredményét. Csõstöl jöttek ide zarándokok, királyok, sõt egy alkalommal még a pápa is ellátogatott.

Sajnos a franciák nem értékelték a hely szentségét, mert a Napoleoni idõkben, 1811-ben, Barcelona feldúlásával egy idõben, Montserratot is lerombolták.  Egészen 1844-ig egy szerzetes vigyázott a romokra és imádkozott az újjáépítéséért.

Mikor ezt olvastam a neten, kétségek merültek fel bennem. Harminchárom évig egy szerzetes feledata volt ennek a helynek a megõrzése? Még romjaiban is úl sok érték maradt itt ahhoz, hogy egy ember lássa el ezt a feladatot. Aztán jobb idõk jöttek és õrszolgálatos szerzetesünk imája meghallgatásra talált. Az 1840-es évek után folyamatosan hozták rendbe az épületeket és újabbakkal egészítették ki a régieket.

Jelenleg a monostorba háromféleképen lehet feljutni. Jól kiépített autóúton, kötélpályán libegõ kabinnal és fogaskerekû vasúttal.  (A hagyományos gyalogos hegymászást már nem is számolom a lehetõségek közé.)

A fogaskerekû végállomása

A kötélpálya végállomása

És célunk, a sziklák alá épített monostor

Ezen a bejáraton jutottunk fel a templom elõtti térre.

A háttérben lévõ épület rejti a hatalmas templomot

A templomba egy belsõ udvaron keresztül lehet bejutni. A homlokzaton lévõ szobrokat az újáépítés után az 1800-évek második felében helyezték el.

Turistákkal mindig zsúfolt a bejárat elõtti tér.

Az ezüstlemezekkel díszített oltár hivatott mutatni a templom gazdagságát.

A Fekete Madonna az oltár feletti szinten van elhelyezve. A szobor megtekintésére hosszú sorban várnak az emberek. A sor olyan hosszú, hogy kezdete a templomon kívül van. (Jobbra, a fal mellett álló emberek már a sor részét képezik)

A sorban álló emberek türelmesen várakoznak, hogy megsimogathassák a csodatevõ szoborot védõ üvegfalat.

A Fekete Madonnát a hívõk túlzott szeretetétõl védve üveg mögött õrzik.

Feketeségét olyan történettel is magyarázzák, miszerint jelenlegi színét egy tûzesetben nyerte. Mivel a szobor csodatevõ,  magával is csodát tett. Nem égett el, csak megfeketedett.

A szoborot nagy tisztelet, és csodálat veszi körül. A turistákon kívül mai napig hívõk sokasága zarándokol ide valamely csodát várva a Jézust tartó Madonnától.  Idõnként még misét is celebrálnak tiszteletére.  Ez a nagy szobor kultusz  furcsa számomra, mert emlékezetem szerint a katolikus vallás tiltja a bálványimádást.

Szent Péter üdvözli az ide látogatóknat.

A bejáratnál dombormû örzi a pillanatot, mikor II. Fülöp térdet hajt a szobor elõtt.

A templom megtekintése után, másik kapun távoztunk.

A látogatók véget nem érõ áradata egy harmadik kapun is özönlik a monostorba.

Még megnéztük a történeti múzeumot, ahol a helyhez kapcsolódó tárgyakon, események kívül, számtalan mûvészeti alkotás, kép, szobor tekinthetõ meg. A sok néznivaló és szellemi táplálék után rájöttünk, hogy bizony testünk is táplálék után sóvárog. Egyszerûbben fogalmazva: rohadt éhesek lettünk.

Az monostor üzemeltetõi számíthattak erre, mert  modern étteremmel várják a nézelõdésbe belefárad látogatókat.

Bõséges választék, gyors kiszolgálás. Elfogadható áron, efogadható mennyiséget kaptunk. Ebéd után jól esett volna egy kis pihenés,  de sürgetett az idõ. A hazafelé vezetõ út,  még több mint ezer kilométer. Kénytelen-kelletlen indultunk el a parkoló felé. Azonban ez nem volt olyan egyszerû. Az út másik oldalán helyi termékeiket kínálgatták az utcai árusok. A látvány vonzása áthatott az úttesten, és a túloldalon sétáló ártatlan nézelõdõket, mármint minket , magához húzott.  Az itt felhallmozott sajtok, gyömölcsök, és egyéb finomságok illata megtette hatását.

Az eladók kedvesen kínálják portékáikat.

Az egyik árus elégedetten nyugtázza: sikerült ránkbeszélni valamelyen helyi különlegességnek számító kecske sajtot. Nekem inkább ára, mint az íze tünt különlegesnek.

A kocsi felé közeledve újból elbûvölt a táj varázslatos szépsége. Az egyik oldalon a  sziklákkal tûzdelt hegyoldal,

a másikon  a monostor ablaknyílásán át láthtó íves sziklaorom késztetett fényképezésre. Erre a látványra tette fel a koronát a templomtoronyból ide hallatszó harangszó. Mintha egy meseköny színes lapjai elevendnének  meg.

 

Ha most mesét írnék, az illene ide:   "Ha a monostor harangja  hármat nem ütött volna, beszámolóm is tovább tartott volna." Bizony hármat ütött és ez  utolsó figyelmeztetés volt az indulásra.

Nehéz szívvel szívvel vágtunk neki a hazafelé vezetõ hosszú útnak.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china