.

Mit esznek az eszkimókAz eszkimók Grönland, Kanada és Alaszka sarki régióiban élő őslakosok. Földműveléssel sosem foglalkoztak, hiszen az éghajlat egész egyszerűen alkalmatlan erre. Ám ha nincs földművelés, akkor gyümölcsök és zöldségek sem szerepelhetnek az itt élő emberek napi menüjében, így felmerül a kérdés, hogy mit is fogyaszthatnak ezen táplálékok hiányában.

A válasz kézenfekvő: legfőképpen húst, ám nem csupán azért, mert ehhez tudnak könnyen hozzájutni, hanem az ezen alapuló étrend a leghatékonyabb, hogy melegen tartsák magukat. Legtöbb ételük fő hozzávalója az oroszlánfóka, fóka, bálna, rénszarvas és jegesmedve húsa, valamint vére. Tojásokat és halat is fogyasztanak, emellett növényi eredetű ételek szintén szerepelnek az étrendjükben, ezek leginkább bogyók, gyökerek, fűfélék és hínár. Annak ellenére, hogy sok zsírt fogyasztanak, a túlsúly és a cukorbetegség ismeretlen betegségek számukra, a szívroham pedig rendkívül ritka körükben. Az 1970-es években az eszkimók szokásait tanulmányozó dán kutatók hívták fel a figyelmet az omega-3 zsírsav pozitív hatásaira, innentől került be a köztudatba, hogy az ebben gazdag élelmiszerek mennyire egészségesek.

Hogyan készítik el ételeiket az eszkimók?

Általában szárítással tartósítják a húsokat későbbi fogyasztásra. Időnként megfőzik az ételt, de ugyancsak gyakori, hogy nyersen, esetleg fagyottan fogyasztják. A húst és a halat érlelni is szokták, ennek a neve igunaq. A nyáron vadászott húst és zsírt elássák a földbe, ez ősszel erjedésnek indul, majd télen megfagy, így a következő évben fogyasztható lesz.

Amikor főznek, csupán pár hozzávalót használnak, illetve egyáltalán nem jellemző ételeikre az erős fűszerezés. Íme néhány – számunkra valószínűleg igencsak furcsa – eszkimó fogás:

Akutaq: bogyós gyümölcsök (vörös és kék áfonya), hal és tundrai zöld növények zsírral keverve. Manapság cukrot, tejet is tesznek bele.

Bannock: fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből, sütőporból, cukorból, zsírból, valamint vízből vagy tejből készülő pita. A hozzávalókat összegyúrják, majd kisütik olajban vagy zsírban, de meg is süthetik sütőben, illetve nyárson. Fűszerekkel és szárított gyümölcsökkel ízesítik.

Suaasat: tradicionális grönlandi leves fóka, bálna, rénszarvas vagy tengeri madarak húsából. Hagymát és burgonyát adnak még hozzá, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezik. Gyakran rizzsel sűrítik, esetleg árpát áztatnak a főzővízbe éjszakára, így annak keményítőtartalma a levesbe kerül.


Forrás: So Delicious

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol