.

Mire számíthatnak az angliai magyarok a választások utánAlig pár hét van már csak hátra a brit parlamenti választásig, a héten már minden jelentősebb (és pár kevésbé jelentős) párt előállt a programjával. Ebből kiderül, mire számíthatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok ha adott párt alakíthat kormányt


Konzervatívok

Kezdjük a 2010 óta hatalmon lévő torykkal, akiket az elmúlt években elég sok kritika ért a folyamatosan növekvő bevándorlás miatt (noha a legutóbbi választás előtt számottevő csökkenést ígértek).

David Cameron most azt mondja, az uniós tagállamokból érkezőknek négy évet kellene várniuk, hogy igénybe vehessék a különböző kedvezményeket és segélyeket, legyen az adózás, vagy éppen lakhatási hozzájárulás.

Ha a konzervatívok kormányon maradnak, akkor a jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek, aki pedig fél éven belül nem talál munkát, annak el kellene hagynia az országot.

Közben az Európai Unióval is komoly tárgyalásokat folytatna a szabad munkaerő-áramlás megváltoztatásáról, ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy akár időlegesen maximálnák a befogadható migránsok számát. Tárgyalnának arról is, hogy a jelenleginél gyorsabban kiutasíthassák a külföldi bűnelkövetőket és megakadályozhassák, hogy ismét az országba lépjenek.

A nagyobbik kormánypárt továbbra is céljának tartja, hogy évi 100 ezer alá húzza le a nettó bevándorlók számát (jelenleg ez 243 ezer).

Címszavakban

- Az uniós határátkelőknek négy évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek
- Évi 100 ezer fő alá szorítanák a nettó bevándorlást
- Tárgyalások Brüsszellel a szabad munkaerő-áramlás szabályainak megváltoztatásáról

Munkáspárt

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a Munkáspárt is „felszállt a vonatra” és az erősebb határőrizet mellett érvel, és az alacsonyan képzett munkaerő jelentős korlátozását tervezi, ugyanakkor a képzett munkavállalókat és az egyetemistákat szívesen fogadná.

A jelenleg ellenzékben lévő párt betiltaná a csak külföldieket közvetítő munkaerő-közvetítőket, és növelné az illegális migránsokat alkalmazók büntetését.

Címszavakban

- Ezer fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát
- Korlátozná az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók számát
- Büntetendővé tenné a határátkelők kihasználását, ami ráadásul elveszi a munkalehetőséget a britek elől
- Az uniós határátkelőknek két évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

Liberáldemokraták

A kisebbik kormánypárt csak annak adna munkanélküli-segélyt, akinek előtte felmérték az angoltudását. A nem megfelelő szinten lévők csak akkor kapnának segélyt, ha nyelvtanfolyamon vennének részt. A Libdemek emellett úgy vélik, az uniós határátkelőknek is „ki kell érdemelniük”, hogy jogosultak legyenek a különböző segélyekre és juttatásokra.

A párt ismét bevezetné a határokon a kilépés ellenőrzését, hogy a kormány képben legyen, kiknek járt le a vízumuk.

A pártra sokan úgy tekintenek, mint amelyik kisebbik koalíciós partnerként tory és munkáspárti győzelem esetén is kormányra kerülhet, erről Nick Clegg elnök (és jelenlegi kormányfő-helyettes) azt mondta, előbbi esetben a szívet, utóbbi esetben az észt vinnék az együttműködésbe. Azaz semmi sincs kizárva.

Címszavakban

- Visszaállítanak a határellenőrzést ki- és belépés esetén is
- Véget vetne a korlátozás nélküli fogva tartásnak az illegális határátkelők esetében
- Kötelezővé tennék az angol nyelv ismeretét a munkanélküli segély folyósításáért
- A jövőben nem vehetnék igénybe a családi pótlékot azok, akiknek a gyerekei nem az Egyesült Királyságban élnek

UKIP

A Függetlenségi Párt gyakorlatilag megalakulása óta a határátkelők elleni fellépéssel (és az EU-ellenességgel) határozza meg magát, így nem csoda, hogy választási programjában is kiemelt szerep jut a témának.

A UKIP ausztrál típusú pontrendszert vezetne be, így válogatná ki azokat a külföldi munkavállalókat, akik az ország hasznára lehetnek, legyenek akár uniós ország polgárai, vagy EU-n kívüliek.

A párt 50 ezer főre csökkentené az éves nettó bevándorlás mértékét (most ugye ennek az ötszöröse), és 2500 fővel növelné a határokon szolgálatot teljesítők létszámát. (Ha már határőrizet: a brit útlevéllel rendelkezők elsőbbséget élveznének a be- és kilépéskor.)

A UKIP szigorú nyelvi teszteket vezetne be az állandó letelepedésre vágyók körében, és kilépne a Dublini-szerződésből, ami azt jelenti, hogy mérlegelés nélkül hazaküldené az illegális bevándorlókat.

A szigorítás nem vonatkozna azokra, akik már jelenleg is jogszerűen élnek, dolgoznak vagy tanulnak az Egyesült Királyságban.

Címszavakban

- Az ausztrálhoz hasonlító pontrendszer a képzett határátkelők kiválogatására
- Évi 50 ezer főre csökkentett nettó bevándorlás
- Öt évre eltiltaná a bevándorlástól a képzetlen munkaerót
- Az uniós határátkelőknek öt évet kell várniuk a kedvezmények, segélyek igénybevételére

SNP

A Skót Nemzeti Párt elemzők szerint könnyen a mérleg nyelvét jelentheti, valószínűleg a Munkáspárt oldalán, így hiába van elsősorban helyi jelentősége, könnyen hozhatja úgy a politika, hogy ők döntenek majd.

Az SNP speciel kanadai típusú bevándorlási politikát szeretne, amivel természetesen a párt is a magasan képzett határátkelőket célozná. Emellett azt szeretnék, ha a skótok maguk dönthetnének az őket érintő migrációs ügyekben.

Címszavakban

- A bevándorlási szabályokat a skót gazdaság igényeinek megfelelően alakítaná át
- A skót egyetemeken végzett külföldi hallgatók meghatározott ideig dolgozhassanak Skóciában
- A végcél a független Skócia a saját, kanadai típusú bevándorlási rendszerével

Zöldek

A zöldek folyamatosan építenék le a brit határőrizetet. A több mint öt éve Nagy-Britanniában élő illegális bevándorlók maradhatnának, kivétel, ha súlyosan veszélyeztetik a közbiztonságot. A menedékkérők a jelenleginél több jogot kapnának.

Címszavakban

- Eltörölnék a külföldi egyetemi hallgatókat érintő korlátozásokat
- Eltörölnék azt a szabályt, amely szerint a házaspárok Nagy-Britanniában élő felének megfelelő jövedelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a párja, családja csatlakozhasson hozzá (unión kívüliek esetében)
- Több jogot adna a menedékkérőknek
- Nem kedveznének a megfelelő anyagi háttérrel vagy szakképzettséggel rendelkezőknek

Plaid Cymru

A walesi pártról viszonylag kevesebbet hallani, és aligha valószínű, hogy komoly szerepet játszanának a választást követően. A Plaid Cymru mindenesetre ellenzi a pontozáson alapuló bevándorlási rendszert, ellenben támogatja a menedékkérőket a walesi munkavállalásban addig is, amíg a státuszukról szóló döntésre várnak.

Címszavakban

- Létrehozná a Walesi Bevándorlási Szolgálatot, amely listát állítanak fel a hiányszakmákról, így biztosítva, hogy a helyi igényeknek megfelelő munkaerő érkezzen
- Több erőforrást biztosítana a határátkelők integrációjára
- Walest a háború és erőszak elől menekülők menedékévé tenné

Összességében a sok különböző tervből nekem annyi mindenképpen lejött, hogy valamilyen szigorításra számítani kell (hiszen reálisan nézve vagy a Konzervatívok vagy a Munkáspárt lesz a leendő kormány meghatározó ereje, és mindketten éveket váratnák a határátkelőket a kedvezmények, segélyek igénybevételével), és ugyan Nagy-Britannia uniós tagsága szerintem nem lehet kérdéses (a UKIP-on kívül erről senki nem beszél komolyan, népszavazás ide vagy oda), a szigorúbb feltételekkel alighanem mindenkinek számolnia kell, aki a szigetországban képzeli el a jövőjét.

Határátkelő

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china