.

Mire készül Szaud-Arábia a 350 ezer fős hadgyakorlatával?A Before it's News információi szerint Szaud-Arábia északi részén meg nem nevezett arab államok 350 ezer katonával, 20 ezer tankkal, 2450 repülővel 460 harci helikopterrel 18 napig tartó hadgyakorlatot kezdenek.


Erről az eseményről nincsenek hírek, csak Kairó és Riad közti, tárgyalásokról számolt be az európai média, melyen megegyeztek egy nagyszabású hadgyakorlat megtartásáról.

Ekkora létszámú hadgyakorlat már egy háborús felvonulás előkészületének is tekinthető. (A 10-20 ezer fővel tartott hadgyakorlatokat már nagynak tartják a NATO országaiban.) Amennyiben ez a haderő február 28. a gyakorlat hivatalos befejezése után is együtt marad, jogossá válik a félelem a most még csak aggódó tekintettel figyelt közel-Keleti konfliktus kiszélesedése miatt.

Szaudi erőfitogtatás

Szaud-Arábia a közelmúltban felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy 150 ezer katonát lüldene az ISIS elleni harcba. A szír elnök, erre úgy reagált, hogy a szíriai kormány engedélye nélkül Szíria határát átlépő idegen csapatok jelenlétét hadüzenetnek tekintik.

Szaud-Arábia többször kihirdetett célja Aszad eltávolítása. Ennek érdekében fegyverrel, pénzzel támogatta a kormány ellen küzdő lázadókat. A felajánlott szaudi szárazföldi köntingens az ISIS elleni harc ürügyén vélhetően a lázadókat segítené, mint ahogy az oroszok szintén az ISIS elleni fellépéssel indokolják Aszad támogatását.  Jelenleg jól halad az orosz légi támogatással harcoló szíriai kormányerőknek a kulcsfontosságú Aleppo visszafoglalása.

Ez nem tetszik sem a törököknek, sem a szaudi vezetésnek.

A helyzet bonyolultságát mutatja, hogy minden érdekelt hatalom az ISIS-t nevezi fő mumusnak, de ez nem gátolta meg Törökországot abban, hogy az ISIS ellen sikeresen harcoló kurdokat  ágyúzza.


A Before it's News cikkírója szerint nem véletlen ennek a sebtében összetoborzott hadsereg létrehozásának időzítése. Ezzel kívánnak nyomást gyakorolni Aszad főlé védernyőt nyújtó orosz vezetésre, hogy hagyjon fel a kormányerők támogatásával. Jelenleg úgy tűnik taktikájuk csak elmérgesíti a helyzetet. Oroszország megismételte a figyelmeztetést, miszerint a szír határt átlépő külföldi csapatokat Szíria  elleni hadüzenetnek tekintik.

A cikk írója a további lehetséges forgatókönyvet elemzi.  Egy 350 ezres, jól felszerelt inváziós erő csak az amerikaiak egyetértésével nyomulhat be Szíriába. Ezt az oroszok nem fogják tétlenül nézni. Ekkora hadsereget megállítani csak nukleáris fegyverekkel lehet, de ekkor már nem szíriai polgárháborúról, hanem a harmadik világháború kezdetéről beszélhetünk. - írja a beforeitsnews.com


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol