.

Mindegyik oltás hatékonysága fél év után drámaian csökkenA Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant

 


A kép illusztáció
 

Egy most közzétett tanulmány három legismertebb koronavírus  elleni vakcina hatékonyságát hasonlította össze Egyesült Államok-szerte: az ország fegyveres erőinek 780 225 veteránját követték február elsejétől október elsejéig. A résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel volt katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti.

 

Az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina veszített hatékonyságából a veteránokkal végzett, nagyszabású amerikai kutatás alapján 35 és 85 százalék közötti mértékben. A tudósok majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezve azt találták, hogy március elején, amint a delta variáns terjedni kezdett szerte az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk.

  • Szeptember végére a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent.
  • A Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza,
  • míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 (!) százalékra zuhant - olvasható a Science című tudományos folyóiratban.

A három vakcina Covid-19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, júliusra azonban, amikor a delta variáns dominánssá vált, már nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között.

  • A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik.
  • A Pfizer/BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött szintén idős veteránok a halálozás 70 százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok.
  • Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a Covid-19 miatt, mint a velük egyidős oltatlanok.
  • A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) legalább két hónappal a vakcina felvétele után emlékeztető oltást javasol mindazoknak, akiket a Johnson and Johnsonnal oltottak. Azoknak a 65 év felettieknek, az egészségi állapotuk miatt sérülékenyeknek, valamint a nagyobb közösségben - ápolási otthonban, kórházban vagy hasonló helyen - élőknek, akik a másik két vakcinát kapták, hat hónappal a második dózis felvétele után szintén javasolják az újabb oltást. - írja a Portfolio.hu

Ezek az adatok azt sugallják, egész hátralévő életünkben 5-6 havonta kell oltakozni a megfelelő védettség eléréséhez. Ugyanakkor érdekes elszólása  volt Pfizer egyik kutatójának (Nick Karl), aki megerősítette, hogy már egy enyhe, szinte észrevehetetlen koronavírus fertőzés is felépíti immunrendszerünk  Covid-19  -el  szembeni életre szóló védelmét.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol