.

Mikor született Jézus?Ha megkérdik, minden keresztény ember azonnal rávágja: december 25-én. Ezzel csupán az bökkenő, hogy a kutatások szerint ez nem igaz.


Annak ellenére, hogy az egész keresztény világ december 25-én ünnepli Jézus születését KRISZTUS születésének pontos dátumát ma sem ismerjük.– mondja az Encyclopedia of Early Christianity.  A születés dátuma sehol sem található meg a Bibliában.
 

Kisded Jézus a jászolban
 
Jézus életéről leginkább a Bibliában találunk adatokat, de a szentírásban az ünnepek között nem említik Jézus Krisztus születésének időpontját.. Még az evangéliumokból és az ókeresztény iratokból is hiányzik a dátum. A dátum sem adott és az évszakot sem ismerjük. A Biblia utal ugyan nyájaikat éjszaka hajtó pásztorokra, akik először hallják meg a hírt Jézus születéséről. (Lukács 2: 8) Ez az információ azonban azt sugallhatja, hogy a tavaszi ellések időszakáról van szó; a hideg december hónapban a juhok valószínű istállókba lettek volna terelve.

A születésnap pontos idejére a Bibliában csak egy elég áttételes további utalás van:  Lukács írja (1:24-36), hogy a szeplőtelen fogantatáskor Erzsébet, a későbbi Keresztelő Szent János édesanyja hat hónapos terhes volt, vagyis Jézus, János után kb. fél évvel született.  János születésnapjának dátumát sem ismerjük, de a katolikus egyház június 24-én emlékezik meg születéséről. Ha innen számítjuk akkor Jézusnak a következő év márciusában kellett megszületnie.

A bibliai leírásokban szereplő történelmi adatokból és utalásokból egyébként a történészek szerint az következik, hogy még az év sem stimmel, Jézus valójában az időszámítás kezdete előtt hét évvel született.

Máté evangéliumából tudjuk, hogy Heródes azért ölette meg az összes, két évnél fiatalabb fiúgyermeket Betlehemben, hogy a Megváltó is biztosan közöttük legyen. . Csakhogy a történészek szerint Heródes időszámításunk előtt 4-ben meghalt. Ebből adódik, hogy Jézusnak valamikor időszámításunk előtt 7 és 4 között kellett születnie.
 

Heródes hatalmát féltve kerestette Jézust.
"Heródes látva, hogy a bölcsek nem hoztak hírt Jézusról, igen haragos lett. Betlehemben és környékén megöletett minden két éven aluli gyermeket" (Mát. 2:16). Így szándékozott elpusztíttatni a gyermek Jézust.


A Biblián kívüli, az első és a második században keletkezett bizonyítékok egyaránt fontosak. Ezekben sem esik szó születésének dátumáról vagy ünnepléséről.
Kru. 200 körül Egyiptomban egy keresztény tanító meghatározta a születés időpontját. Alexandriai Kelemen összegyűjtötte azokat a dátumokat, amiket a különböző keresztény csoportok ekkor Krisztus születésnapjaként tiszteltek. Talán meglepő, de Kelemen egyáltalán nem említi ezek között december 25-ét. Ezt írja: “Vannak, akik nem csak Urunk születésének évét, hanem a napját is megállapították és azt mondják, hogy erre Augustus császár uralkodásának 28. évében, Pachon (egyiptomi hónap) 25. napján került sor.” Ez május 20. a mai naptár szerint.
"Vannak, kik állítják, születésének ideje Pharmuthi 24. vagy a 25-e lehetett. (április 20. vagy 21.)"


 A keresztény vallás megalapítójának születési dátuma halála utáni párszáz évben se volt pontosítva. Ezt a bizonytalanságot kívánta megszűntetni I.(Szent) Gyula pápa 350-ben. Elrendelte, hogy Jézus születésének ünnepe december 25. legyen.
Így aztán bármikor született Jézus, világra jöttét december 25-én ünnepeljük.

PR.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol