.

Mihez kell Spanyolországban a NIE szám?A  hétköznapi vásárlásokon és a hoteleken kívül szinte minden spanyol ügyintézésnél kérik 

 
A NIE (Número de Identidad de Extranjero) szám a Spanyolországban 3 hónapnál tovább tartózkodó külföldiek nyilvántartási száma.
 
Spanyolországban nemcsak a huzamos tartózkodáshoz kell a NIE-szám,  de  bankszámla nyitáshoz, autó vagy ingatlan vásárláshoz, egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez, adóbevalláshoz és még számtalan esetben.
Igy néz ki a sokak által vágyott nie-szám közlő dokumentum
Egy A4-es papírra nyomtatott oldal tartalmazza azt a számot, aminek érvényessége korlátlan időre szól.

Aki Spanyolországban akar dolgozni, ingatlant vásárolni, vagy üzleti vállalkozást indítani, annak első lépés a NIE szám kiváltása.
Azért ez nem úgy megy, hogy bemegyünk az első útba eső rendőr őrsre és az bejáratnál álló rendőrtől kérünk egy NIE számot. Ez egy kissé bonyolultabb. Az igényt interneten lehet leadni, de előzetesen több spanyol nyelvű dokumentumot kell kitölteni, ami nyelvtudás nélkül nem egyszerű feladat. Ráadásul az utóbbi hónapokban alaposabban megnézik a kérvényezőt, nem osztogatják nyakra főre  a NIE számokat.
Amikor már a kérelemhez szükséges összes dokumentum elkészült, máris igényelhető az interneten egy időpont az illetékes rendőrségtől. Azonban úgy tűnik, több a kérvényező mint az ügyintéző, mert nem ritka a másfél-két hónapos várakozás a legközelbbi időpont előtt.
Mindezt egyénileg is lehet intézni, de úgy tűnik, a kérelmeket befogadó internetes program kitöltése már eleve megszűri a jelentkezőket. Aki ezt nem tudja helyesen kitölteni, az ne akarjon NIE számot, ne akarjon sokáig Spanyolországban lenni, gondolhatták a program megalkotói.
Ezt a sokaknak nehézséget okozó előkészítő folyamatot felismerve jött létre a  Nieszám.hu web oldal, ahol magyar anyanyelvű igénylők találhatnak megoldást.


Kattints a képre
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol