.

MIÉRT TESZIK SZÖGLETES DOBOZBA A KEREK PIZZÁT?A pizza hagyományosan kerek formában készül, mégis négyszögletes dobozban hozzák ki a futárok – mi lehet ennek az oka?

 

A válasz röviden: Költségkímélő és praktikus

A gyártóknak sokkal olcsóbb, egyszerűbb négyszögletes dobozokat gyártani. A négyszögletes doboz egyetlen kartondarabból meghajtogatható a kívánt kocka- vagy téglatest formára, a dobozok pedig könnyen egymás mellé vagy egymás tetejére helyezhetők, így a tárolásuk és szállításuk is kifejezetten egyszerű és költségkímélő.
Mindemellett a négyszögletes pizzás doboznak gyakorlati haszna is van, a két geometriai forma különbségéből adódó résekbe ugyanis beragad a forró levegő, ami frissen, melegen tartja a pizzát, amíg az meg nem érkezik rendeltetési helyére.

De vajon mi az a különös, kisszékre vagy asztalra emlékeztető, több lábon álló apró műanyag tárgy, amit a dobozban a pizza közepébe szúrnak, és általában az első mozdulattal mindenki azonnal ki is hajítja a kukába? 

A jelentéktelennek tűnő mütyür hivatalos neve pizza saver, vagyis „pizzakímélő” és valójában nagyon hasznos funkciót lát el: megakadályozza, hogy a szállítás során a forró levegővel teli kartondoboz teteje hozzáérjen a pizza tetejéhez, és ráragadjon az olvadt sajt, vagy az egyéb feltétek, elmaszatolva, szétkenve a pizzát.

A találmányt 1985-ben szabadalmaztatta egy New York állambeli hölgy, Carmela Vitale, aki eredetileg nem kifejezetten pizza, hanem bármilyen étel szállítására ötlötte ki a kis műanyag eszközt, azonban hamar kiderült, hogy legideálisabban és leggyakrabban a pizzériák tudják hasznosítani azt.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol