.

MIÉRT TESZIK SZÖGLETES DOBOZBA A KEREK PIZZÁT?A pizza hagyományosan kerek formában készül, mégis négyszögletes dobozban hozzák ki a futárok – mi lehet ennek az oka?

 

A válasz röviden: Költségkímélő és praktikus

A gyártóknak sokkal olcsóbb, egyszerűbb négyszögletes dobozokat gyártani. A négyszögletes doboz egyetlen kartondarabból meghajtogatható a kívánt kocka- vagy téglatest formára, a dobozok pedig könnyen egymás mellé vagy egymás tetejére helyezhetők, így a tárolásuk és szállításuk is kifejezetten egyszerű és költségkímélő.
Mindemellett a négyszögletes pizzás doboznak gyakorlati haszna is van, a két geometriai forma különbségéből adódó résekbe ugyanis beragad a forró levegő, ami frissen, melegen tartja a pizzát, amíg az meg nem érkezik rendeltetési helyére.

De vajon mi az a különös, kisszékre vagy asztalra emlékeztető, több lábon álló apró műanyag tárgy, amit a dobozban a pizza közepébe szúrnak, és általában az első mozdulattal mindenki azonnal ki is hajítja a kukába? 

A jelentéktelennek tűnő mütyür hivatalos neve pizza saver, vagyis „pizzakímélő” és valójában nagyon hasznos funkciót lát el: megakadályozza, hogy a szállítás során a forró levegővel teli kartondoboz teteje hozzáérjen a pizza tetejéhez, és ráragadjon az olvadt sajt, vagy az egyéb feltétek, elmaszatolva, szétkenve a pizzát.

A találmányt 1985-ben szabadalmaztatta egy New York állambeli hölgy, Carmela Vitale, aki eredetileg nem kifejezetten pizza, hanem bármilyen étel szállítására ötlötte ki a kis műanyag eszközt, azonban hamar kiderült, hogy legideálisabban és leggyakrabban a pizzériák tudják hasznosítani azt.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china