.

A Michelin spanyol csillagai
Egy igazi fenegyerek rukkolt az élre a Michelin étteremkalauz 2014-es spanyol-portugál kiadványában: David Muñoz, aki azzal szerzett hírnevet magának, hogy nemrégiben újból megalkotta Jézus utolsó vacsoráját. DiverXo nevű madridi éttermével három csillagot szerzett.
Ez azért is bír különös jelentőséggel, mert a gasztronómiai nagyhatalomnak számító országban Baszkföld és Katalónia javára billen a mérleg. Madridnak 1995 óta nem volt három Michelin-csillagos étterme. Abban az évben fokozták le a Michelin ítészek a Zalacaínt, amely1987-tól dicsekedhetett a legmagasabb minősítéssel.

Bár időközönként a kalauz bíráit konzervativizmussal illetik, David Muñoz esetében egyáltalán nem érheti őket ilyen kritika. A radikálisan progresszív konyhát vivő, megjelenésében is különös, mohawk stílusú frizurát viselő fiatal séf a spanyol konyha új üstökösének számít. A hajviselete egyébként kimondottan praktikus az ő szakmájában, biztosan nem kell tartania attól, hogy az ételbe hullnak a hajszálai. Muñozról tudni kell, hogy híres vállalkozó kedvéről, az új étel- és ízkreációk napi 16 órában való fáradhatatlan variálásáról. Szinte berobbant az ismert sztárséfekben bővelkedő spanyol gasztronómia világába, s az eddig is két Michelin-csillagos étterme, a 2007-ben nyílt DiverXo, kikerülhetetlen lett a Madridba látogató ínyencek számára.

Mint a fentiekből kitűnik, magára igazából nem kell felhívnia a figyelmet, de nem lenne a konyhaművészetben igazán avantgárd alkotó, ha nem ezt tenné. Legutóbb azzal keltett szakmai feltűnést, hogy újrakomponálta Jézus utolsó vacsoráját a Canal Historia tévécsatorna felkérésére.  

A művészetet és kulináriát ugyanúgy pártoló baszkok stílszerűnek tartották, hogy a világhírű bilbaói Guggenheim Múzeumban mutassák be a 2014-es spanyol és portugál Michelin kalauzt. A legnagyobb szenzáció persze David


Guggenheim Múzeum Bilbao

Muñoz és a DiverXo három csillaga lett, de a - november 20. - szerda esti ünnepélyes gálának bőven vannak még említésre méltó durranásai. Két új kétcsillagost avattak: a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén az Abama de Tenerife luxushotel MB éttermét - a név rövidítése nem véletlen utal Martín Berasategui baszk vendéglősre és séfre, aki ezúttal tovább növelte vendéglátóhelyeinek eddigi Michelin-csillagait; valamint az Ezcaray-ban (La Rioja) található El Portált - Francis Paniego szakács családi vendéglátóhelyét. Így mostanra összesen 17 spanyol éttermet jegyeznek a kétcsillagosok között.

Nagy tányér, kis adag,                                                         borsos számla

A terjedelmi korlátok miatt felsorolni is nehéz lenne az új spanyol egycsillagosokat, talán elegendő megemlítenünk: összesen 20 étterem érdemelte ki most ezt az elismerést, többségük Katalóniában, de csatlakoztak új tartományok éttermei is az eddigiekhez , köztük Castellón, Valladolid és Teruel. A jelentős növekedéssel már 134 egycsillagos spanyol étterem tartozik a Michelin gasztroglóbuszához (visszavonás mindösszesen három volt, két bezárás, egy pedig konyhai stílusváltás miatt – a szerk.). Ezek a számok olyan nagyságrendeket jelentenek, amelyeknek megközelítése vagy elérése sok ország számára csak álom marad.

                                         Három Michelin-csillagos spanyol éttermek:

El Celler de Can Roca (Girona), Arzak (San Sebastián), Martín Berasategui (Lasarte, Guipúzcoa), Akelarre (San Sebastián), Sant Pau (San Pol de Mar, Barcelona), Quique Dacosta (Denia, Alicante), Azurmendi (Larrabetxu, Vizcaya), DiverXo (Madrid).

hvg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol